Blue Origin обяви плановете си за създаване на собствена космическа станция

Offnews Последна промяна на 26 октомври 2021 в 10:39 232 0

Blue Origin

Компанията за космически полети Blue Origin обяви, че работи върху създаването на своя собствена търговска космическа станция. Тя ще бъде наречена Orbital Reef и ще започне работа през втората половина на това десетилетие.

Според екипа на създадената от Джеф Безос компания, Orbital Reef ще бъде свободно летяща и ще предлага на изследователи, клиенти и международни партньори място за посещение и работа. Blue Origin работи по проекта в партньорство с космическата компания Sierra Space, която е дъщерно дружество на Sierra Nevada Corporation. Зад проекта стоят и имена като Boeing, Redwire Space, Genesis Engineering Solutions и Щатския университет на Аризона.

Капацитетът на Orbital Reef е 10 души, като обитаемата част е планирано да е поне толкова, колкото тази на Международната космическа станция (МКС). Списък на потенциалните потребители, според Blue Origin, включва космически агенции, медии и туристически компании, предприемачи и инвеститори, технологични компании и др.

За всички тях компанията на Джеф Безос ще предоставя услуги „от край до край“ - от транспорт, наем на помещения, технологична поддръжка до хардуер и роботизирани услуги. Създатеките ѝ се гордеят, че космическата станция ще има „отворена системна архитектура“, която ще позволи на голямо разнообразие от хора и клиенти да използват съоръжението.

Припомняме, че Безос се оттегли от ръководството на Amazon през лятото и се фокусира върху космическите си проекти, като за орбитална станция говори от около година. Една от причините е, че NASA планира да спре използването на МКС до края на десетилетието.

В момента единственият оперативен космически проект на Blue Origin е New Shepard - суборбитална туристическа ракета, предназначена да изпраща туристи до ръба на космоса и обратно. Досега компанията е изстреляла осем души в космоса на Ню Шепърд, включително самият Джеф Безос.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !