BepiColombo изпрати снимка от Меркурий

Offnews Последна промяна на 04 октомври 2021 в 11:59 465 0

С наличието на множество апарати на повърхността на Марс, Червената планета ни се струва все по-близо. Какво обаче можем да кажем за Меркурий, която не е толкова популярна.

Сега благодарение на съвместната мисия между Европа и Япония, BepiColombo разполагаме с ново изображение от планетата. От него виждаме равнините Рудаки и кратера Лермонтов.

Регионите са в северното полукълбо и включват Sihtu Planitia, която е изпълнена с лава. Равнините около кратера Калвино са по-гладки и ярки от околните местности. Кратерът Лермонтов е с широчина 166 километра.

Общият проект между Европейската Космическа Агенция (ЕСА) и Японската Агенция за Аерокосмически Изследвания (JAXA) има за цел да даде повече информация за формирането на най-близката планета до Слънцето. Данните за състава ѝ могат да се окажат в помощ за откриване на повече информация за създаването на Слънчевата система.

Това е едва третата мисия, която дава снимки от Меркурий. Mariner 10 на НАСА беше осъществена през 1973 г., а Messenger през по-близката 2004 г. Новата снимка е направена с модула Mercury Transfer на ЕСА от разстояние 1500 мили.

Тя е направена по време на първата от шест планирани прелитания над планетата. По-рано апаратът е достигнал дори до 125 мили от планетата. Мисията включва два орбитални апарата, Mercury Planetary Orbiter на ЕСА и Mercury Magnetospheric Orbiter на JAXA.

Те ще навлязат в орбитата на Меркурий през декември 2025 г. и ще се отделят, за да изучават и картират планетата в повече детайли от преди това. Досега мисията изпрати снимки от Венера и Земята.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !