Бъфет и Гейтс финансират създаването на атомен реактор от ново поколение

Offnews Последна промяна на 04 юни 2021 в 16:00 4897 0

Gates-960x512

Двамата приятели милиардери вече са избрали мястото за строителството на ядрен реактор от ново поколение, като направената от тях инвестиция е в размер на 1 милиард щ. долара. TerraPower на Бил Гейтс и PacifiCorp на Уорън Бъфет избраха Уайоминг за реализирането на проекта Natrium, съобщи пред медиите губернаторът на "въглищния щат". Пиковата мощност на бъдещия ядрен реактор ще бъде 500 мегавата. Той ще може да осигури електрическа енергия за около 400 хиляди домакинства.

Natrium е от класа на най-съвременните ядрени реактори, които могат да допълват енергията на електроцентралите, работещи с възобновяема енергия. Това са атомни реактори от ново поколение, които се считат за значително по-екологични от традиционните АЕЦ. Освен това, според данните на Световната ядрена асоциация (WNA), те имат много по-опростена конструкция, изразходват по-малко ядрено гориво, тяхната цена е ниска и те са по-безопасни в сравнение с традиционните ядрени реактори.

В рамките на този проект трябва да бъде създаден бърз ядрен реактор с натриево охлаждане, който включва и хранилище за електрическа енергия, базирано на разтопени соли. Точното място на строежа ще бъде обявено към края на тази година.

Някои експерти по ядрена енергетика посочват, че за работата на този тип реактори е необходимо по-обогатено ядрено гориво, което означава, че веригата за доставки ще стане привлекателна мишена за най-различни групировки, които искат да притежават собствено ядрено оръжие.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !