3D разпечатването на сателитни антени в космоса ще намали цената на сателитите

Offnews Последна промяна на 23 май 2022 в 08:30 801 0

LRSSn2XqYSxskNcKTp4ToU-1200-80

Mitsubishi Electric предложи нова технология за производството на сателитни антени - тяхното разпечатване с помощта на 3D принтер директно в космоса. Това ще даде възможност за съществено намаляване себестойността на извеждането на сателити в космоса.

В основата на патентовата от японската компания нова технология, лежи нов вид фотополимер, който е материалът, използван от 3D принтера, втвърдяващ се под въздействието на ултравиолетово излъчване. Mitsubishi демонстрира работата на своята нова технология чрез моделиране на космическите условия на повърхността на Земята. В тази среда с помощта на 3D принтер бе разпечатана параболична антена с диаметър 16,5 см. Новата антена има съвсем същите технически характеристики, като сателитните антени, изготвени с помощта на традиционните технологии.

Усилването на сателитната антена директно зависи от нейния размер: колкото е по-голяма, толкова по-добре приема и предава сигналите. Но при извеждането на сателит в космоса голямата антена заема твърде много място в космическия кораб, а и освен това тя трябва да бъде достатъчно здрава, за да издържи изстрелването, а това я прави тежка. Колкото по-тежък е сателитът, толкова по-скъпо е неговото извеждане в космоса.

Ако антената бъде разпечатана в космоса, то тя може да бъде значително по-тънка и лека, като в същото време може да бъде с много голям размер. Предложеният от Mitsubishi фотополимер издържа температури до 400 °C и е много подходящ за работа във вакуум, понеже за неговото втвърдяване не е необходим кислорода от въздуха. И още, използването на естествения ултравиолет намалява консумацията и размерите на 3D принтера.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !