Великобритания подготвя регулации за стейбълкойн активи

Стоян Ненов Последна промяна на 07 ноември 2023 в 17:18 635 0

Stablecoins

Снимка Kanchanara/Unsplash

Великобритания подготвя регулации за стейбълкойн активи

Великобритания предприема важни стъпки към въвеждането на регулации за т.нар. стейбълкойн активи. Местната централна банка и регулаторът на „Финансовото ръководство“ са отворили процедури за консултации и обратна връзка по темата, съобщава The Block.

Стейбълкойн (stablecoin) активите са криптовалути, които обаче са обвързани в своеобразен валутен борд с даден актив. Това може да е реална валута или пък цената на златото и др. Някои проекти са обвързани с дигитален актив, който да гарантира стабилността на тяхната стойност. Именно това са наречени така, тъй като обвързаността им с другия, реален актив, трябва да гарантира стабилността на цената им и да няма такива огромни възходи и сривове като при Bitcoin например.

Стейбълкойн са смятани като реалния път към масово използване на криптовалути не само за инвестиции, но и за разплащания. Затова „Банк оф Инглънд“ и „Финансово ръководство“ искат да проучат мнението на обществото и бизнеса за две чернови на регулаторни рамки за тези активи.

„Нашите предложения имат за цел да гарантират безопасни иновации, за да могат фирмите да разберат по-добре рисковете, които трябва да управляват и да се гарантира, че обществото може да е уврено във всички форми на дигитални пари и разплащания“, коментира заместник-гуверньорът на „Банко ф Инглънд“ Сара Брийдин.

Предложенията на Банката предвиждат регулирането на всякакви бъдещи платежни системи, които може да използват стейбълкойн в рамките на Великобритания. Според институцията, ако тези системи бъдат въведени за разплащания в бизнеса и търговския сектор, може да има риск за финансовата стабилност.

„Стейбълкойн имат потенциала да направят разплащанията по-бързи и по-евтини за всички. Затова искаме да предложим на фирмите възможността да използват тази иновация по безопасен начин“, коментира Шелдън Милс, един от директорите на „Финансово ръководство“, отговорен за политиките за крайните потребители и конкуренцията.

Милс допълва, че британските институции искат обратна връзка, за да коригират предложенията си и те да са „пропорционални и да са от полза за крайните потребители и бизнеса, но и да покриват нашите цели“. Усилията са подкрепени и от „Националния компетентен орган“ на Великобритания, като трите институции искат да разгледат и направят всеобхватна регулация за криптоактивите.

Въвеждането на правила за стейбълкойн е първата фаза от мащабната стратегия на британските власти. Тя предвижда реформи на целия сектор и въвеждане на правила за останалите криптоактиви. „Финансово ръководство“ ще поеме контрол над издаването и одобряването на стейбълкойн проекти, които са обвързани с традиционни валути.

„Приветстваме общото становище и предложенията на институциите, които искат да проучат как Великобритания да регулира стейбълкойн в бъдеще. CryptoUK ще направи работна група, която да предостави общ отговор от името на индустрията и да взаимодейства с институциите и фирмите, за да предаде перспективите на сектора по тези важни въпроси“, казва говорител на CryptoUK, организация, която обединява много от фирмите и издателите на криптоактиви и проекти в страната.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !