САЩ заведоха дело и срещу Coinbase, акциите се сринаха с 12%

Стоян Ненов Последна промяна на 08 юни 2023 в 09:27 423 0

Coinbase App

Снимка Coinbase

САЩ заведоха дело и срещу Coinbase, акциите се сринаха с 12%

Американската Комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC) е завела дело и срещу платформата за обмен на криптоактиви Coinbase. Действието идва след като SEC започна подобна процедура и срещу най-голямата борса – Binance.

Coinbase дълго време също беше най-голямата борса преди да отстъпи лидерството на Binance. Според SEC Coinbase е работила като нерегистриран брокер и борса. Регулаторът иска съдът да задължи компанията или да спре дейността си, или да се регистрира. SEC отбелязва още, че Coinbase и криптоборсите като цяло „се наричат борси, но смесват множество действия. Не виждаме борсата на Ню Йорк да има и хедж фонд“.

В иска си SEC посочва, че Coinbase е предлагала поне 13 криптоактива, които се смятат от регулатора за „крипто ценни книжа“. Като такива те подлежат на регистрация и лиценз, какъвто Coinbase няма.

Очаквано, криптоборсата не приема твърденията. Пред CNBC тя коментира, че SEC „разчита на силово налагане на фона на липсващи ясни правила за дигиталните активи“. Според компанията това вреди на икономическата конкурентоспособност на САЩ, особено след като фирми като самата нея се опитват да спазват правилата. „Решението са закони, които имат ясни правила и прозрачен процес, който се прилага равноправно“, допълва компанията. Тя казва, че докато тече делото „ще продължим да ръководим бизнеса си както обикновено“.

Въпреки това новината понижи акциите на компанията с 12%. Цената на Bitcoin и другите криптовалути обаче не се промени особено. Според анализ на CoinDesk, причината е, че криптосекторът вече е свикнал с действията на SEC и ги очаква.

Но той вероятно не очакваше втората част на деня. Малко след новината за завеждането на делото от SEC, група от местните финансови регулатори на 10 американски щата публикува общо искане и заповед към Coinbase да представи доказателства защо компанията трябва да продължи да работи както досега и да не ѝ бъде забранено.

Според местните регулатори Coinbase предлага част от приходите си като награди за клиентите. Само по себе си това не е нарушение, но също изисква регистрация, каквато компанията не е направила. Групата също така казва, че въпросната програма изисква специални акаунти, които не са застраховани федерално при потенциални загуби. Само в щата Алабама има над 33 000 такива акаунта, а общо в САЩ са близо 3.5 млн.

Coinbase има срок от 28 дни, за да представи своите аргументи. Щатът Алабама е водач на инициативата. Той подчертава, че не забранява на Coinbase да работи, стига да се регистрира. „Целта на регистрацията е да се даде възможност на инвеститорите да имат достъп до всички нужни материали, за да оценяват рисковете на подобни инвестиции“.

Регулаторът призовава и хората, които искат да инвестират както в подобни програми с допълнителни награди, така и в каквото и да е, първо внимателно да проучва всяка възможност за инвестиция. Ако трябва, дори да се свържат с регулатора и да поискат от него допълнителна информация, която да потвърди, че даден брокер било то фирма или човек, е регистриран. Институцията призовава и да се подават сигнали при подозрения за измами, неправилни практики или други съмнения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !