Салвадор обяви приемането на биткойн за разплащателно средство за успешна стратегия

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2022 в 16:07 7286 0

El Salvador Bitcoins

Снимка OFFNews

El Salvador Bitcoins

Финансовият министър на Салвадор Алехандро Селая защити дългосрочната стратегия на страната относно използването на биткойните като законно средство за разплащане, което може да се използва наравно с американския долар. Той не промени мнението си въпреки критиките от страна на Международния валутен фонд (МВФ), експертите на който най-настоятелно призоваха да бъде отменена официалната легализация на водещата криптовалута.

Измина почти една годината откакто Салвадор официално прие биткойна като законно средство за разплащане. Според финансовия министър на страната това е осигурило финансови услуги за по-голямата част от жителите на Салвадор, които нямат достъп до банковите услуги. Едновременно с това биткойните привличат много туристи, както и по-големи инвестиции. Министърът заяви, че страната няма намерение да се отказва от обещаното издаване на облигации, обезпечени с криптовалута и базирани на блокчейн технологии.

Към днешен ден в държавната хазна на Салвадор са налични 2381 биткойна, цената на които към днешен ден е с 50% по-ниска в сравнение с цената, при която бяха закупени. Според статистиките на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, обикновените жители на Салвадор все още предпочитат да се разплащат с обикновената валута, като това от много години е щатския долар. Международният валутен фонд многократно най-настойчиво призовава властите на Салвадор да се откажат от официалното въвеждане на биткойна като стандартно платежно средства, но страната не се отказа и не възнамерява да се отказва от криптовалутите и продължава да използва популярната криптовалута. Интересно е, че правителството на Ел Салвадор преговаря с МВФ за предоставяне на допълнителна финансова помощ, но въпреки това не възнамерява да прави каквито и да било отстъпки по отношение на криптовалутите.

"Ние не очакваме резултатите от използването на биткойните да станат ясни в рамките на час-два. Знаем, че няма как си легнем бедни и да се събудим милионери" - каза още финансовият министър на Салвадор. Той специално подчерта, че хората засега са предпазливи относно сегашните нови технологии, точно както бе при появата на фирмените уеб сайтове и на онлайн банкирането, но с времето тези страхове напълно са се разсеяли и изчезнали. Алехандро Селая по принцип винаги е бил привърженик на цифровите пари и дори на фона на резкия спад в цената на основните криптовалути той изразяваше увереност, че финансовият риск на направените държавни инвестиции в криптовалута, е твърде малък.

Спадът в курса на биткойна накара властите на Салвадор временно да отложат издаването на държавни облигации на обща сума 1 милиард долара, обезпечени с криптовалута. Властите на страната заявиха, че този план ще бъде реализиран веднага след като криптовалутният пазар се стабилизира. Освен това Салвадор както преди възнамерява да построи Биткойн сити, който ще бъде изграден близо до вулкана Кончагуа и ще осигури енергия за цифровите ферми. Президентът Букеле е убеден, че този проект ще превърне Салвадор в латиноамериканския Сингапур.

В началото на тази седмица се наблюдава ръст в курса на биткойна, както и при другите основни криптовалути, и е напълно възможно плановете на Салвадор все пак да бъдат реализирани.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !