Оптимизъм за криптовалутите след като „биткойн туристите“ напускат сцената

Стоян Ненов Последна промяна на 08 юли 2022 в 15:55 3873 0

Bitcoin

Снимка Art Rchen/Unsplash

Bitcoin

Сривът на цените на биткойн бе посрещнат с очакваните притеснения от анализатори и инвеститори. Според доклад на Glassnode обаче този срив има и своите добри страни. Най-вече, че е прогонил „биткойн туристите“. С този термин Glassnode описва инвеститорите, които влязоха в сегмента с идеята за бърза и лесна печалба, но нямат реален интерес към самата технология или актива като стойност. За тях е важно само да спечелят големи суми и не ги вълнува дали биткойн (или съответният актив) има дългосрочно бъдеще.

Докладът на Glassnode посочва, че през юни т.г. цените на биткойн са паднали с 37.9%. Подобен спад за последно е имало през 2011 г. Но ако тогава цените на биткойн са били под 10 долара, сега са около 19 хил.-20 хил. долара. Има обаче друг индикатор, който е по-важен за дългосрочните инвеститори.

Пада общият обем на преводите и активността

Цената на биткойн е атрактивна величина, която обаче не е фактор за дългосрочното „здраве“ на актива. Тя дава информация единствено за моментното му състояние и интерес. Затова почитателите на криптоактивите обръщат внимание на другите фактори като обем на трансакциите, цялостна активност на блокчейна, т.е. дали се използва и за други дейности и колко са действащите портфейли.

Активността на мрежата обаче също пада. Докладът отчита, че през ноември 2021 г. е имало над 1 млн. активни биткойн адреса дневно. Към края на юни т.г. обаче броят им е 870 хил. на ден. Спадът е значителен – 13% и означава, че броят нови потребители е минимален, а биткойн изпитва трудности да задържи и наличните потребители.

Само през май т.г. са загубени 430 хил. адреса, а активността в блокчейна също не отбелязва особено раздвижване. Броят трансакции също се понижава от гледна точка на депозити, но тегленията растат. Това са очаквани индикатори към настоящата ситуация. Те казват, че пазарът твърдо е в т.нар. „мечешка“ територия и върви своеобразна „чистка“ на инвеститори.

Сбогом, туристи

Glassnode отбелязва, че сривът на пазара е прогонил „туристите“, които са дошли заради големия възход на криптовалутата. Повечето от тях вече са напуснали сегмента или го правят в момента, което обяснява ръста на тегленията. Причините за това са много и са свързани с цялата световна икономическа ситуация, очакваното вдигане на лихвите, притесненията за рецесия и др. В такава среда повечето инвеститори бягат от рисковите активи като биткойн и се завръщат към традиционно по-устойчивите.

Анализът сочи, че активността сред дългосрочните инвеститори е минимална. Групите, които държат по-голямо количество биткойни, също са „почти перфектно неутрални, без значима промяна на общите им средства“. По-голямата част от тях смятат, че това е поредният временен спад на биткойн. Статистиката също го подсказва, като досега „дъното“ на всеки срив е по-високо от предишното и така дългосрочната крива все още е нагоре.

„Мечешият“ пазар може да бъде полезен за биткойн и макар привидно сривът да е значим, основата все още е много стабилна и дори по-голяма отпреди, казва Glassnode. Ако ситуацията се запази и дългосрочните инвеститори издържат и на този спад, това ще даде по-добра платформа за следващия възход на криптовалутата. Практически дали това ще се случи зависи именно от най-големите поддръжници на актива. За момента има стабилизация на криптоваллутите, като основният "ветропоказател" - биткойн, стабилизира на ценови нива от около 21 хил. долара и дори за кратко мина 22 хил. долара в петъчния ден.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !