Nvidia: Криптовалутите не носят нищо полезно на обществото

Стоян Ненов Последна промяна на 28 март 2023 в 11:46 479 0

Bitcoin cpu

Снимка Michael Förtsch/Unsplash

Nvidia: Криптовалутите не носят нищо полезно на обществото

Nvidia е сред компаниите, които на хартия трябва да са сред големите печеливши от интереса към криптовалутите. Именно хардуерът на видеокартите се използва най-много за „копаене“ на виртуални пари, а Nvidia е един от най-големите производители на такива компоненти.

Въпреки това обаче компанията никак не харесва криптото. Според главният технически директор на Nvidia Майкъл Кейгън криптовалутите не носят нищо полезно на обществото. Той казва това в интервю за британския в. Guardian.

„Никога не съм вярвал, че крипто е нещо, което ще донесе ползи за човечеството. Хората вършат луди работи, купуват ти стоките, ти им продаваш. Но това не означава, че компанията подкрепя това, което вършиш“, казва Кейгън.

Въпреки огромната популярност на видеопроцесорите за генериране на криптовалути, Nvidia никога не „прегърна“ тази концепция. Компанията неведнъж изрази недоволство, че изкупуването на видеокартите с цел да се правят „копачки“ за генериране на крипто, пречи на хората, които искат да си купят видеокарта, защото им трябва да работа или за игри.

През 2021 г. Nvidia дори пусна софтуер, който ограничаваше ефективността на видеокартите за генериране на крипто. Така компанията искаше да подкрепи основните си клиенти – геймърите, професионалистите и разработчиците на изкуствен интелект. Кейгън казва, че това е било правилно решение, тъй като използването на процесорна мощ, за да се „копаят“ виртуални пари не носи голяма стойност.

„Всички тези крипто неща се нуждаеха от паралелна обработка. Ние сме най-добрите, затова хората просто препрограмираха нашия хардуер за тази цел. Купиха много неща, а след това криптото се срина, защото не носи нищо полезно на обществото. Изкуственият интелект обаче носи. ChatGPT позволява на всеки да си направи собствена машина, собствена програма: просто му казваш какво да направи и го прави. И ако не работи както искаш, му казваш да го направи по друг начин“, коментира Кейгън.

Именно изкуственият интелект е новата голяма цел на Nvidia. Компанията вече има няколко предложения със специализиран хардуер, който е за такива алгоритми. Тя има и действащи партньорства с разработчици на изкуствен интелект. Освен това Microsoft е купила „десетки хиляди“ процесори A100, които се използват от OpenAI за ChatGPT и другите проекти на компанията. Amazon също е купила 20 000 чипа за своите клауд услуги, а Oracle е поръчала 16 000 такива чипа.

Компанията обяви и услуга за наемане на хардуерни ресурси през своята клауд услуга DGX. Те също могат да се използват за изкуствен интелект, но цената ще доста висока за масовите представи – 37 000 долара на месец за 8 процесора H100s, които са свързани в клъстер. Разбира се, услугата не е насочена към обикновения потребител. Тя е за корпорации и организации, които имат конкретни проекти с изкуствен интелект и се нуждаят от подобаващ хардуер, който да ги обработва.

Nvidia смята, че в момента изкуственият интелект изживява своя „iPhone момент“ и тази популярност ще изстреля технологията напред в развитието ѝ. Изпълнителният директор на компанията, Дженсън Хуанг, коментира, че генеративният AI (алгоритмите, които генерират съдържание по описание) имат силата да „преоткрият почти всяка индустрия“.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !