Криптофирмите отговориха на регулаторите: Стегнете се

Стоян Ненов Последна промяна на 27 март 2023 в 10:33 616 0

Crypto

Снимка Shubham Dhage/Унспласх

Криптофирмите отговориха на регулаторите: Стегнете се

Един от големите проблеми на пазара на криптоактиви е липсата на ясни регулации. Това създава главоболия за всички – институции, фирми и клиенти. Въпреки многото призиви и дискусии за въвеждане на правила, такива все още няма, поне не в цялост.

Повечето държави въвеждат частични регулации, които покриват само някои активи и определени казуси. Същевременно регулаторите искат затягане на контрола, но без яснота какво и как да се направи. Това вече създава сериозно недоволство и сред криптофирмите, които започнаха доста по-единно и остро да критикуват институциите.

„Всичко изглежда много разединено. Много е досадно за играчите, които се занимават с това дълго време“, коментира ръководител на водеща криптофирма пред CNBC. Той е направил коментара по време на конференцията Paris Blockchain Week, като е пожелал да остане анонимен.

Неговият колега Джо Любин, изпълнителен директор на ConsenSys и съосновател на Ethereum, обаче застава с името си. Той казва, че индустрията е „като цяло раздразнена“ от липсата на ясни действия от регулаторите.

„Мисля, че гледаме как Комисията за ценни книжа и фондови борси (SEC) наказва хората, които оцеляват. Може да се каже, че това е дразнещо“, казва и Николас Кери, президент на Blockchain.com.

Мнозина от лидерите на водещи криптофирми също критикуват институциите по време на конференцията. Според изпълнителния директор на Bittrex Global Оливър Линч проблемът е, че регулаторите още не могат да определят какво е крипто. Той смята, че институциите се опиват да приравнят криптоактивите към други, традиционни активи и да ги регулират по същия начин. Според него криптото е уникално и трябва да се изработи самостоятелна регулаторна рамка за него.

Кери допълва, че SEC „се опитва да си върши работата и да защити потребителите“. Браншът не вини регулаторите, но смята, че те могат да действат по-добре и трябва да изяснят за всички как възприемат криптоактивите.

Самата SEC не е коментирала поредните призиви на индустрията. По-рано този месец председателят на комисията Гари Генслър публикува свой коментар в изданието The Hill. Той пише, че не е убедително твърдението, че няма яснота от страна на регулаторите. „Някои криптокомпании изпращат послание, че регулациите не са ясни, вместо да признаят, че платформите им не предоставят адекватна защита на инвеститорите“, пише Генслър.

Бизнесът обаче смята, че SEC изостава, особено на фона на Европа. В Европейския съюз вече активно се работи по въвеждането на регулаторна рамка и конкретни правила за криптоактивите. Очаква се тя да бъде представена още тази година и да описва правилата за криптовалути и за компаниите, които оперират с тях.

„Европа се оформя като лидер в определянето на съвсем ясни регулации и правила, които позволяват както на криптокомпаниите, така и на традиционните финансови институции да приемат крипто“, коментира Моника Лонг, президент на Ripple.

Тя казва, че е „впечатляващо“, че 27 държави в ЕС работят заедно по този въпрос, докато американското правителство „не може да се стегне“ и да реши ситуацията. Регулаторите не са коментирали и тези критики.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !