Хакер укри Bitcoin за над 3 млрд. долара, но агенти ги намериха

Стоян Ненов Последна промяна на 09 ноември 2022 в 14:02 1599 0

Bitcoins

Снимка kanchanara/Unsplash

Хакер укри Bitcoin за над 3 млрд. долара, но агенти ги намериха

Американски федерални агенти са открили и конфискували Bitcoin в размер на 3.36 млрд. долара, които са били откраднати преди около десетилетие от т.нар. „дълбок интернет“, съобщава Ars technica. Виртуалната валута е била открадната от Silk Road – онлайн магазин в „тайния“ интернет, който беше най-големият в света и чрез него се разпространяваха нелегални стоки и услуги.

Silk Road отдавна не съществува, след като беше разбит от специализирана акция. Въпреки това отне време докато разследването открие конкретните лица зад магазина и още повече докато се съберат достатъчно доказателства. А в конкретния случай става дума за хакер, който е измамил хакерите, за да открадне пари от Silk Road. Американският департамент по правосъдие обяви, че всъщност акцията по конфискуването на bitcoin-a е проведена преди точно една година.

По това време Джеймс Жонг е бил само заподозрян. „Джеймс Жонг е извършил измамата преди повече от десетилетие, когато е откраднал около 50 000 bitcoin от Silk Road. В продължение на близо 10 години местоположението на тази криптовалута беше мистерия, а през това време стойността ѝ набъбна до над 3.3 млрд. долара. Благодарение на най-добрите методи за проследяване на криптовалутите и класическа полицейска работа, властите намериха и конфискуваха средствата“, коментира прокурор Деймиън Уилямс.

Обискът е бил направен на 9-ти ноември 2021 г. Тогава е открит „компютър с една платка“, който е бил скрит в консерва за пуканки, обвита в одеала, сложена в сейф под пода на килер на подземна баня. В дома са открити още 661 900 долара в брой, 25 монети Casacius (физическа форма на Bitcoin) на стойност 174 Bitcoin, още 11.11 bitcoin, няколко ключета злато и сребро.

Година по-късно, на 4-ти ноември т.г. Жонг се е признал за виновен за извършени трансферни измами. Максималната присъда е 20 години, като тя ще бъде определена на допълнително заседание на 22-ри февруари 2023 г.

Жонг е извършил измамата през 2012 г. Тогава той е направил 9 профила в Silk Road и ги е финансирал с различно количество Bitcoin. След това е извършил 140 трансакции по специален метод, за да обърка системата на магазина и да я накара да преведе допълнителни 50 000 Bitcoin-а в профилите му. По това време те са били на стойност около 650 000 долара.

След кражбата Жонг е правил множество допълнителни трансакции и „маневри“, за да скрие действията си. Това е включвало използване на презокеански борси за крипто, за да обмени част от тях. „Той се е надявал да се скрие зад мистерията на тъмния интернет“, казва специален агент Тайлър Хатчър от американските данъчни служби, които също са участвали в разследването.

В крайна сметка обаче чрез анализ на трансакциите, които се записват в блокчейна на Bitcoin, агентите са успели да проследят всички откраднати суми, въпреки че са преминали през най-различни „перални“ и специализирани инструменти за скриване на произхода им. Така това е втората по-големина конфискувана сума във формата на криптовалути. Първата беше хваната през март т.г. на стойност 3.6 млрд. долара под формата на криптовалутата Monero. Това дори е криптовалута, която е специално разработена да укрива следите на преводите, но въпреки това агентите са успели да ги проследят, като разбира се, не коментират метода си.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !