Борсата Binance с план да спаси криптовалутите

Стоян Ненов Последна промяна на 21 ноември 2022 в 13:27 1656 0

Binance Zhao

Снимка Binance

Главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Жао

Последните десетина дни се оказаха особено неприятни за почитателите на криптовалути. В началото на ноември 2022 г. се срина борсата FTX, която повлече със себе си средствата на стотици хиляди клиенти и се отрази на други борси и криптовалути.

Реакцията на брашна също не беше особено адекватна. Първо се появиха информации, че една от най-големите криптоборси – Binance, ще купи FTX, за да спаси системата. Малко по-късно обаче компанията се отказа от плановете си, което допълнително усложни ситуацията. Въпреки това Binance иска да помогне на криптоиндустрията по друг начин. Тя има нов план, чрез който да се опита а спаси криптоактивите, пише Wired.

„Смятаме, че това е добър период за прочистване. Слабите проекти ще изчезнат и индустрията е в много по-добро здравословно състояние“, коментира изпълнителният директор на Binance Чанпън Жао по време на въпроси и отговори в Twitter Spaces.

Впоследствие Жао публикува блог пост, в който дава насоки за най-добрите практики, които да следват другите криптоборси. В тях той препоръчва базови неща, като да не се мами, да не се взимат големи заеми и да не се предприемат големи рискове. „Не можем да позволим, на няколко лоши участника да увредят репутацията на индустрията, която още е в своя зародиш“, пише той.

Няколко дни преди публикуването на блога, Жао обяви, че Binance ще публикува и доклад с доказателства за своите финансови резерви. С това компанията искаше да затвърди доверието на инвеститорите и клиентите към себе си и да покаже, че има достатъчно пари в брой за финансиране на тегления и др. Освен това обяви и началото на фонд за възстановяване на криптопроекти в трудност.

В крайна сметка се оказва, че всичко това са стъпки от по-голям план на Жао и Binance. Той иска да затвърди доверието не само в своята компания, но и индустрията като цяло. Жао призова и други платформи да приемат или най-малкото обсъдят принципите, защото „всички имаме отговорност пред хората, които решават да инвестират изкараните си с труд пари при нас.

Примерът му беше последван от други борси, включително Bitfinex, Crypto.com, OKX, Huobi, Kucoin, които също представиха или е публикуват данни за своите резерви. Те ще участват и във фонда за възстановяване и/или ще инвестират в крипто стартъпи.

Междувременно продължават и споровете между Жао и основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд. Собственикът на FTX започна да критикува Жао след разпадането на сделката, а самият Жао обяви, че е заподозрял платформата на Банкман-Фрийд като източник на течове на данни срещу неговите деца и има доказателства, които сочат към FTX.

Банкман-Фрийд в последствие обяви, че „може да има какво да се каже за конкретен спаринг партньор“. Жао пък отговори, че „само психопат може да напише този туит“, цитиран от Fortune.

Пред репортер на Vox пък Банкман-Фрийд е критикувал регулаторите с остри нецензурни думи. Според него те „влошават всичко“. След излизането на публикацията обаче се коригира и казва, че все пак някои регулатори „дълбоко са го впечатлили“.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !