Заради пандемията хиляди пътнически самолети летят празни

Offnews Последна промяна на 03 февруари 2022 в 18:04 639 0

Ghost flights: empty planes cross Europe to keep airport slots

В началото на тази година германската авиокомпания Lufthansa съобщи, че през тази зима е принудена да извърши 18 хиляди празни полета, за да запази слотовете в своето разписание. Нейният белгийски отдел Brussels Airlines обяви, че до края на месец март ще извърши 3 хиляди полета без пътници на борда. Авиокомпаниите са принудени да направят това, понеже в противен случай освободилите се места в летищата ще бъдат дадени на конкурентите.

Досега авиокомпаниите не разкриваха подобна информация за "безлюдните" полети. Lufthansa изглежда е първата, която съобщи за създалата се заради пандемията от новия коронавирус ситуация. И още, Lufthansa допълва, че не може да се откаже от тази практика, понеже е напълно възможно да изгуби слотовете в натоварените летища.

На базата на получената от Lufthansa информация, Greenpeace предположи, че в Европа се извършват по около 100 хиляди подобни празни полета на година. Тази организация не се тревожи за бъдещето на авиокомпаниите, а се фокусира върху това, че тези полети съвсем напразно нанасят вреда на околната среда. Експертите в областта на авиацията се разделиха на два противоположни лагера: едните считат, че проблемът е прекалено раздут и че жертвите са само няколко компании, а другият лагер е на мнение, че проблемът е изключително опасен и съвсем реален.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !