Забраната на TikTok в САЩ е все по-близо до реалността

Стоян Ненов Последна промяна на 14 март 2024 в 13:45 157 0

TikTok

Снимка Visuals/Unsplash

Забраната на TikTok в САЩ е все по-близо до реалността

Има все по-голяма вероятност социалната мрежа TikTok да се окаже забранена в САЩ. Това ще е възможно, ако бъде приет специалният закон, който ще задължи компанията да си намери нов собственик или да спре работа в страната. Първата част от този процес приключи успешно, след като Камарата на представителите на американския Конгрес прие закона, съобщава AP.

Законът е приет с 352 гласа „за“ и 65 „против“. Той срещна голяма подкрепа и от двете партии, което е рядкост. Сега предстои той да бъде изпратен към Сената, където трябва отново да бъде гласуван за окончателно приемане. Ако бъде приет и в Сената, последната стъпка е да бъде подписан от американския президент Джо Байдън. Той вече обяви, че ще го подпише, ако стигне до бюрото му.

„Дадохме ясен избор на TikTok. Отделете се от вашия собственик ByteDance, който е зависим от Китайската комунистическа партия, и продължете да работите в Съединените щати, или останете на нейна страна и приемете последствията. Изборът е на TikTok”, обяви Кати МакМорис Роджърс, републиканец и сред основните привърженици на закона.

Ентусиазмът не е чак толкова голям в Сената. Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър обяви, че ще проведе консултации, за да се определи през кои комисии да мине за разглеждане и евентуални редакции. Намеренията на сенаторите са внимателно да преразгледат закона и евентуално да го изменят. Засега няма споменати срокове колко време ще отнеме целият процес.

„Ние няма да спрем да се борим за вас. Ще продължим да правим всичко възможно, включително да потърсим правата си в съда, за да защитим тази невероятна платформа, която изградихме заедно с вас“, заяви изпълнителният директор на TikTok Шоу Зи Чу във видео послание до потребителите на социалната мрежа.

Малко преди гласуването, говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин обвини Вашингтон, че прибягва до „политически инструменти“, когато американските компании не се конкурират успешно на пазара. Според Уенбин, евентуална забрана на TikTok ще навреди на бизнес процесите и ще увреди доверието на инвеститорите. „В крайна сметка това ще се отрази негативно на самите Съединени щати“, допълва Уенбин.

Републиканецът Том МакКлинтък също е против закона. „Отговорът на авторитаризма не е още авторитаризъм. Отговорът на пропагандата на Китайската комунистическа партия, не е репресия в същия стил. Нека забавим темпото, преди да се втурнем надолу по този много стръмен и хлъзгав слон“, казва той.

TikTok категорично отрича всякакви обвинения в зависимост от което и да е правителство. Компанията казва, че над 170 млн. американци използват социалната мрежа и хиляди компании и създатели на съдържание разчитат на нея. Някои инфлуенсъри дори са пътували до Вашингтон за срещи с конгресмени в опит да ги убедят да не подкрепят закона. В крайна сметка усилията им не са се увенчали с успех.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !