В Китай стартира антимонополно разследване срещу Alibaba

Offnews Последна промяна на 24 декември 2020 в 16:22 4715 1

Jack Ma

Очевидно не само американските технологични гиганти напоследък имат проблем с институциите. Китай също започна проверка за възможен монопол срещу един от най-големите си дигитални конгломерати - Alibaba, притежаван от мултимилиардера Джак Ма.

Както става ясно от съобщение до медиите на Държавната администрация за регулация на пазарите в азиатската страна, във фокуса на разследването е политиката на Alibaba за изискване на ексклузивни отношения от доставчиците в своята платформа. Според нея, търговците трябва да изберат дали ще продават на платформата на китайския гигант или на негови конкуренти. Те обаче не могат да присъстват и на двете места.

По този начин се ощетяват както търговците, така и конкурентни платформи като JD.com и Pinduoduo. Потребителите пък получават по-малко избор на продукти през предпочитания от тях канал.

Започналата процедура всъщност е само една от скорошните стъпки на антимонополния регулатор срещу големи технологични компании от "поднебесната империя". Освен това властите в страната представиха през ноември пакет от нови законопроекти, ограничаващи събирането на лични данни от технологичните гиганти.

Антимонополният регулатор е организирал и среща с водещите компании за електронна търговия - Alibaba, JD.com, Tencent, Meituan, Pinduoduo и Didi Chuxing - за да дискутира с тях набор от нови правила които ще трябва да следват. Целта отново е защита на потребителите, както и на конкуренцията в страната.

Припомняме че неотдавна властите в Китай блокираха и първичното публично предлагане на ценни книжа на друга фирма, притежавана от Джак Ма - Ant Group. Очакваше се листването да набере впечатляващите 34 милиарда щ. долара, което щеше да позволи на групата да се разрастне много бързо в сегмента на финтех услугите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2021 в 12:00

[…"> администрация за регулация на пазарите в Китай започна антимонополно разследване срещу Alibaba, с фокус върху нейната практика да налага ексклузивни […">