В Кипър откриха коронавируса делтакрон - хибрид между щамовете делта и омикрон

Offnews Последна промяна на 09 януари 2022 в 11:31 397 0

deltacron

В Кипър бе открит нов вариант на коронавируса, който е хибрид между щамовете делта и омикрон. Това бе направено от екип местни учени, работещи в лабораторията по биотехнология и молекулярна вирусология на кипърския университет. Новият хибрид получи името делтакрон, което е съчетание между имената на щамовете делта и омикрон.

Ръководителят на този лаборатория Леонтиос Кострикис заяви пред медиите, че новият вариант на коронавируса има генетична основа като на щама делта, но неговите мутации са като при щама омикрон. "Ние открихме значителен брой мутации, които досега се откриваха само при заразяване с щама омикрон" - каза гръцкият вирусолог.

 

Кострикис допълва, чe за щама омикрон са открити 30 мутации, като 10 от тях са били идентифицирани в пробите взети в Кипър. Ръководителят на лабораторията добави, че така нареченият от неговата група учени щам делтакрон е бил открит в 25 лабораторни проби, взети на територията на острова, като 11 от тях са били взети от хора хоспитализирани със симптоми на COVID-19, а останалите 14 - от местните жители.

"Честотата на мутациите бе по-голяма сред хората, които се намират в болницата, което означава, че с голяма вероятност има връзка между щама делтакрон и броят на хоспитализираните" - отбеляза вирусологът.

Специалистът каза още, че резултатите от изследванията вече са изпратени на международната база данни GISAID, която ще ги разпространи сред цялата световна научна общност.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !