Тревожен доклад на ООН: наводненията и сушите рязко ще зачестят

Offnews Последна промяна на 10 август 2021 в 15:58 564 0

UN-IPCC-Global-warming-1.5-degrees-2040

ООН публикува голям доклад с отчет относно ситуацията с климатичните промени на Земята. Експертите отбелязват, че предприетите досега мерки не са в състояние да спрат повишаването на нивото на Световния океан, а това ще доведе до сериозни катаклизми - наводнения, невиждани суши, екстремни жеги.

През изминалото десетилетие от 2011 до 2020 година температурата е превишавала показателите от втората половина на 19-ти век с 1,1 градуса. Темповете на ръст на средната температура са значително по-високи в сравнение с последните 2000 години. И което е по-лошо, сегашните мерки за намаляване на изхвърлянето на парникови газове в атмосферата са недостатъчно ефективни: дори и ако още днес тяхното ниво се понижи, то ще са необходими не по-малко от 20 години за стабилизирането на температурата.

Всичко това ще доведе до големи промени в климата. В Европа все по-често ще има неестествена за този регион жега, а сушата в Африка ще стане още по-силна. Повишаването нивото на Световния океан ще доведе до мащабни наводнения, като след 80 години се очаква те да станат ежегодни. Компютърните модели показват, че при възможно най-лошото развитие на събитията, към 2300 година нивото на океана ще се вдигне с 15 метра.

2019 година се оказа рекордна по отношение на количеството вредни емисии. Миналата година тези показатели се понижиха заради COVID-19 пандемията - цели промишлени сектори бяха спрени, броят на самолетните полети бе силно намален. Но сега, когато икономиките на различните държави се възстановяват, ситуацията започва рязко да се влошава.

През 2100 година, според Парижкото споразумение за климата, ръстът на средногодишната температура би трябвало да остане на ниво 1,5 градуса по Целзий. Но в доклада се казва, че постигането на подобно ниво ще бъде непосилно и дотогава температурата ще нарасне минимум с 2 градуса.

В доклада на ООН директно се казва, че всички тези промени са резултат от дейността на човека. Досега учените избягваха подобни категорични формулировки. Този път генералният секретар на ООН Антонио Гутериш нарече доклада "...червен код за човечеството. Той трябва да стане погребален звън за въглищата и изкопаемото гориво преди те да унищожат нашата планета".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !