„Софтуерът изяде света“: Топ инвеститори започват да лобират всички политици

Стоян Ненов Последна промяна на 18 декември 2023 в 16:00 1185 0

„Софтуерът изяде света“: Топ инвеститори започват да лобират всички политици

Снимка Bing/Dall-E AI Image

„Софтуерът изяде света“: Топ инвеститори започват да лобират всички политици

Двама от най-големите инвеститори в света, Бен Хоровиц и Марк Андресен, обявиха, че ще започнат да лобират всички политици в американския парламент и правителство. Основната им цел е да се постигне дерегулация на технологичния сектор и по-лесни и ясни правила.

„Софтуерът изяде света и стана жизненоважен за всяка индустрия и за реализирането на почти всяка цел в нашето общество. В резултат на това правителствата по света стават все по-заинтригувани от последствията и как биха могли да регулират технологиите. Както видяхме с регулацията на интернет през 90-те, качествените правила могат да позволят на една индустрия да процъфтява докато същевременно защитава и потребителите. Но също така, както видяхме с регулацията на ядрената енергия, погрешните и политизирани правила могат да убият една индустрия и значително да увеличат проблеми като климатичните промени“, пише Бен Хоровиц.

Той казва, че според двамата инвеститори, развитието на технологиите е „критично за бъдещето на човечеството“. „Затова за пръв път ще навлезем в политиката, като ще подкрепяме кандидати, които са съгласни с нашата визия и цели, особено за технологиите“, коментира Хоровиц.

Той отбелязва, че ИТ гигантите вече имат солидно представителство във Вашингтон, „но техните интереси често не съвпадат с тези на положително технологично бъдеще и тях ги интересува повече да овладеят регулаторите и да защитят монополите си. Затова и технологичните стартъпи се нуждаят от глас“, допълва Хоровиц.

Той казва, че двамата инвеститори ще са неутрални. Те няма да подкрепят партия, а само конкретни кандидати, които ще работят за „оптимистично, развито от технологиите бъдеще“. „Ако те искат да задушат важни технологии, сме против тях“, казва Хоровиц.

Според инвеститорите, „най-добрите дни на САЩ предстоят“, но само ако успее да запази световното си технологично лидерство. Те смятат, че основната заплаха за него са неправилни регулации и политики.

По отношение на това кои технологии са най-важни, двамата инвеститори посочват очаквани ниши. Първата, разбира се, е изкуственият интелект (AI). Според Хорвиц, „AI има потенциал да издигне цялото човечество до безпрецедентно качество на живот и не трябва да бъде задушаван още в зародиша си“. „Можем да постигнем това, като накараме AI да се ръководи от законите и правилата на обществото, без да регулираме математика, методи за проучвания, изчисления и други погрешни идеи“.

Хоровиц също така вижда голямо бъдеще децентрализираните технологии. Това са блокчейн, криптоактиви и Web3. Те ще имат голяма роля в развитието на икономиката и индустриите. „Нужни са ясни регулации, които да елиминират злосторниците, които използват технологията за нечисти цели“.

И накрая, Хоровиц казва, че „навлизаме в златната ера на биологичните проучвания“. Тук AI, софтуерно инженерство, медицина, наука и много сфери ще се съберат, за да преобразят здравеопазването и медицината. Ще се променят начините за диагностициране, лечение и управление на заболяванията и тяхното разпространение. За целта регулациите трябва да бъдат обновени и съобразени с тези неща, тъй като в момента са твърде остарели и базирани на технологии от индустриалната революция, казва Хоровиц.

Засега инвеститорите не дават подробности дали са избрали политици, които да подкрепят. Не става ясно и колко средства са заделили за тази цел и дали ще подкрепят предизборни кампании или ще лобират само за конкретни закони и промени с помощта на политици, които виждат като съмишленици.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !