Скандалният Алекс Джоунс и InfoWars се завръщат в Х

Павлин Луканов Последна промяна на 12 декември 2023 в 17:33 504 0

Alex Jones

Снимка X/Twitter

Скандалният Алекс Джоунс и InfoWars се завръщат в Х

Илон Мъск възстанови профила в социалната мрежа X (бившата Twitter) на Алекс Джоунс. Това стана след отворена анкета в платформата, а след това Мъск дори проведе интервю с Джоунс, който е проводник на конспиративни теории. В него той обвини медиите и ПР компании за лошата си репутация, като похвали решението за активирането на профила му в X. Джоунс седи зад популярния сайт за конспирации InfoWars.

Припомняме, че той беше отстранен от Twitter през 2018 г. заради обидно поведение и доста фрапантен случай сравнявайки репортер на CNN с „Hitler Youth“. По това време той вече беше добре познат заради разпространяването си на лъжи относно стрелбата в Санди Хук, в която бяха убити 20 деца. Джоунс твърдеше, че случаят е част от правителствен заговор, но по-късно беше осъден да плати огромна сума заради разпространяването на лъжите.

Припомняме, че преди време Мъск заяви, че няма да позволи завръщането на Джоунс в X, тъй като няма милост за всеки, когото използва смъртта на деца за политическа слава. Това обаче беше преди година, като междувременно той започна да приема хора с крайно десни възгледи и дори лично да подкрепя някои конспиративни теории. Сега Джоунс идва в платформата стига да не нарушава правилата.

Илон Мъск все повече започва да се сближава с крайно-десни инфлуенсъри, като прави това привидно заради промотиране на свободата на словото и отворени разговори. В този процес той обаче също така подкрепя някои техни идеи.

Една от очевидните причини поради, които Мъск предприема тези противоречиви ходове е за привличането на повече потребители в платформата си. Според него тя може да се превърне в алтернатива на традиционните медии като потребителите ще създават собствени новини. Разбира се това може много лесно да доведе до разпространението на дезинформация и фалшиви новини, тъй като няма институции, които да проверяват това дали споделената информация е вярна.

Разбира се всички тези действия водят и до отлив на някои потребители, но X остава най-популярната платформа от този тип, въпреки постепенния възход на алтернативни решения. Един от основните конкуренти е все още младата платформа на Meta, Threads. Интересно ще е да видим и как ще се представи тя след навлизането си в ЕС, което се очаква да стане тази седмица. Досега тя беше налична само в ограничен кръг страни, включително САЩ и Обединеното Кралство. Европейският ѝ дебют беше отложен заради опасения от попадането ѝ под ударите на регулаторните изисквания на ЕС, конкретно в защитата на потребителите и личните данни.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !