Сателитни снимки показаха, че облаците ще удвоят глобалното затопляне

Offnews Последна промяна на 21 юли 2021 в 15:24 4943 0

Global satellite data shows clouds will amplify global heating

Нов подход към анализа на сателитните снимки дава възможност да бъдат събрани най-надеждните към днешен ден доказателства за въздействието на облаците върху глобалното затопляне. Резултатите от изследване, направено от британски специалисти, показва, че при удвоена концентрация на въглеродния диоксид в сравнение с доиндустриалното ниво (а това ще стане скоро), средната температура на Земята ще се повиши с 3,9 градуса по Целзий. Това означава, че на практика няма шансове да се задържи ръстът на температурата в пределите на 2 градуса.

Доиндустриалното ниво на концентрация на СО2 в атмосферата възлиза на около 280 милионни части. Към днешен ден нивото на въглероден оксид е почти 420 милионни части, а в средата на века, ако не бъдат предприети сериозни мерки, се очаква да се достигнат 560 милионни части. Нивото на затопляне на глобалния климат, което бе предсказано на базата на повишаването нивото на въглеродния оксид, влияе на така наречената климатична чувствителност. Този параметър показва доколко силно планетата реагира на ръста на парникови газове, съобщи Phys.org.

Досега важно неизвестно в прогнозите на климатичната чувствителност бе влиянието на облаците в бъдещите промени на климата. Облаците в зависимост от своята плътност и височина в атмосферата могат да увеличат или да понижат ефекта на глобалното затопляне. Ниските облаци, които не позволяват на слънчевите лъчи да достигнат повърхността на Земята, оказват охлаждащо въздействие. Но високите, точно обратното - не дават възможност на планетата да се охлажда и увеличават парниковия ефект.

Разработеният нов метод за оценка въздействието на облаците, в който се използват алгоритми с елементи на изкуствен интелект, се съобразява с данните на сателитните наблюдения на облаците и информацията за температурата, влажността и вятъра. Това изследване показа, че има вероятност от 97,5% облаците да засилят глобалното затопляне и парниковия ефект.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !