Пентагонът поддържа стратегически резерви от германий, но няма такива от галий

Стефан Николов Последна промяна на 09 юли 2023 в 12:40 220 0

Germanium

Снимка Encyclopedia Britannica

Пентагонът поддържа стратегически запаси от германий, но няма запаси от галий

Пентагонът разполага със стратегически запаси от германий в САЩ, но в момента няма запаси от галий, заяви негов говорител в четвъртък, след като Китай обяви експортните ограничения за двата метала, използвани в сферата на полупроводниците.

"Министерството на отбраната активно предприема стъпки, използвайки правомощията на Раздел III от Закона за отбранителното производство, за да увеличи местния добив и преработката на критично важните материали за логистичната верига в областта на микроелектрониката и космоса, включително галий и германий", заяви говорителят.

Германият се използва във високоскоростните компютърни чипове, пластмасите и военните приложения, като например устройствата за нощно виждане, както и в сензорите за сателитни изображения. Галият се използва в радарните и радиокомуникационните устройства, сателитите и светодиодите, съобщава агенция Reuters.

Внезапното обявяване на строги ограничения върху износа на германии, галий и техните съединения, които влизат в сила от 1-ви август тази година, накара американските компании да намерят начини да осигурят доставките на тези специфични метали. Но цените на галия и германия веднага скочиха нагоре, понеже тези вещества масово се използват в електрическите превозни средства и оптичните кабели.

Макар че големите изпълнители на отбранителни съоръжения като Lockheed Martin Corp (LMT.N) може и да не купуват директно галий и германий, те вероятно купуват тези метали от доставчици, които се снабдяват именно с китайски галий и германий, заяви Арун Серафин, изпълнителен директор на Института за нововъзникващи технологии към Националната асоциация на отбранителната индустрия.

Ограниченията на тези доставки могат да "забавят производството на отбранителните системи и/или да увеличат цената", каза още той.
Въпреки това Дак Хардуик, вицепрезидент по международните въпроси в Асоциацията на аерокосмическите индустрии, заяви, че ограниченията върху износа вероятно ще имат незначително краткосрочно въздействие върху компаниите в областта на отбраната, които обикновено купуват необходимите за критичните системи материали много по-рано.

L3Harris (LHX.N) от своя страна заяви, че "е направила ключови актуализации във веригата за доставки", за да избегне прекъсванията, но не коментира конкретно въздействието на новите ограничения.

Този неочакван ход на Китай засили търговската война със САЩ и може да доведе до нови смущения в световните вериги за доставки.
Хардуик каза още, че Пентагонът в крайна сметка ще трябва да намери алтернативни източници на галий и германий, "независимо дали става въпрос за директен добив, директно производство, директно рафиниране или производство, или от програма за рециклиране на остаряло оборудване", като добави, че ограниченията могат да подтикнат американските законодатели да увеличат инвестициите в критичните ресурси.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !