ООН прие първата глобална резолюция за изкуствения интелект

Павлин Луканов Последна промяна на 22 март 2024 в 17:35 521 0

AI UN

Снимка Copilot/Dall-E AI Image

ООН прие първата глобална резолюция за изкуствения интелект

Тази седмица Общото събрание на ООН единодушно прие нещо, което до голяма степен се възприема за първата глобална резолюция за изкуствен интелект. Резолюцията има за цел да насърчи защитата на личните данни, подобряване на политиките в тази насока, да осигури внимателно наблюдение на изкуствения интелект за потенциални рискове и да защитава човешките права. Резолюцията е базирана на предложение на САЩ и получи подкрепата на Китай и още 121 държави.

Трябва да отбележим, че в случая става дума за необвързващо споразумение, което означава, че всичко е по-скоро на пожелателни начала. Освен това резолюцията е популярна в средите на AI сектора. В социалната мрежа X вицепредседателят и Президент на Microsoft, Брад Смит, изрази подкрепата на компанията за резолюцията. Той посочва, че постигнатият консенсус представлява голяма крачка към установяването на международни насоки за етично и устойчиво развитие на AI.

Резолюцията с името „Възползване от възможностите на безопасните, сигурни и надеждни системи с изкуствен интелект за устойчиво развитие“ (Seizing the opportunities of safe, secure and trustworthy artificial intelligence systems for sustainable development) е резултат от преговори продължили три месеца.

В ООН приемането с консенсус означава, че всички членове се съгласяват да приемат резолюцията без гласуване. Консенсусът се постига когато всички държави членки се споразумеят за текст, но не означава, че всички те са съгласни с всички елементи от документа.

Инициативата се нарежда сред усилията на редица правителства да намерят метод за влияние върху траекторията на развитие на изкуствения интелект след появата на ChatGPT. Критиците се опасяват, че AI може да подкопае демократичните процеси, да засили измамните дейности и да доведе до загуба на работни места. Новата резолюция се опитва да адресира опасностите свързани с безотговорното и зловредно приложение на системи с AI, което според ООН може да заплаши човешките права и основни свободи.

Очакваше се съпротива от страна на държави като Русия и Китай, а според Ройтерс американски служители са признали, че по време на преговорния процес ще има "много разгорещени разговори". Въпреки това те подчертаха и успешното взаимодействие с тези и страни, които обикновено са в противоречие със тях по различни въпроси.

Новото споразумение на ООН може и да е първото "глобално" споразумение, в смисъл, че в него участват всички държави от ООН, но то не е първото международно споразумение за AI. Изглежда, че тази чест се пада на Декларацията от Блетчли, подписана през ноември от 28-те държави, участвали в първата среща на върха по въпросите на AI в Обединеното кралство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !