Нов метод за прогнозиране на бъдещите огнища на COVID-19

Offnews Последна промяна на 01 февруари 2022 в 09:30 1590 0

sciadv.abi5499-f1

Специалистите от Школата за обществено здравеопазване на Йейл започнаха с голяма точност да прогнозират  къде ще се образуват огнища от COVID-19. Прогнозите се правят с помощта на анонимизираната информация за местоположението на хората, взета от техните мобилни устройства. Изследователите заявиха, че новият метод може значително да помогне на медицинските органи да спират развитието на COVID-19 заразяванията и много по-ефективно да разпределят ресурсите за тестване и лечение на пациентите.

В публикуваната на тази тема научна работа се казва, че е възможно съвсем точното определяне на бъдещото възникване на огнища на болестта най-вече чрез проследяването на близките контакти между хората. Ръководителят на тази научна работа Форест Крофърд напомни, че тесният контакт между хората е основният път за предаване на SARS-CoV-2 вируса. С помощта на натрупаните за една година мобилни данни учените са успели да проверят доколко чест е контактът между хората и по този начин да прогнозират COVID-19 огнищата.

Абсолютно всички данни са анонимизирани и агрегирани и в тях няма каквато и да било лична информация.

Използваният нов алгоритъм пресмята вероятността за масови тесни контакти на базата на геолокационните данни. След това тази информация се подава на стандартен компютърен модел за разпространението на болестта COVID-19. Учените споделиха, че по този начин успешно са прогнозирали първата вълна от COVID-19 в Кентъки от март-април 2020 година, намаляването на заболяемостта в целия щат за периода от юни до август и локализираните избухвания на болестта в някои градове на Кентъки през месеците август и септември.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !