Meta възстановява профилите на Доналд Тръмп в Instagram и Facebook

Стоян Ненов Последна промяна на 26 януари 2023 в 15:05 785 0

Donald Trump Facebook

Снимка Facebook

Meta възстановява профилите на Доналд Тръмп в Instagram и Facebook

Meta обяви, че в близките седмици ще възстанови достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до профилите му във Facebook и Instagram. Решението идва две години, след като Тръмп беше блокиран заради протестите във Вашингтон на 6 януари 2021 г., когато част от протестиращите влязоха в сградата на американския Конгрес.

В блога си Meta казва, че Тръмп ще получи достъп до профилите си, но ще има и допълнителни „защитни мерки, които да предотвратят повтарящи се нарушения“. „Преди две години предприеме действия срещу екстремни и много необикновени обстоятелства. Ограничихме за неопределен период от време профилите на тогавашния американски президент Доналд Тръмп“, описва Meta. Компанията казва, че нейният независим „Надзорен борд“ е подкрепил решението, но е критикувал липсата на ясни правила и препоръчал да се избистрят критериите за подобни решения.

Една от тях е въвеждането на различни срокове за блокиране на профилите. Те се определят според степента на риск на даденото изказване, повтаряемостта на нарушението и др. Също така ще се следи не само дали самото съдържание нарушава вече налично правило, но и дали като цяло не води до повишен риск от неприятни последици в обществото. Примерът следва именно изказванията на Тръмп в деня на протестите във Вашингтон, които макар да не нарушават правилата на платформите, са смятани за подстрекателство към протестиращите да влязат в Конгреса.

Facebook първоначално отново ще ограничава разпространението на такива публикации, но когато има повтаряемост на нарушенията, ще прибегне и до по-строги санкции, включително спиране на достъпа до онлайн рекламите и накрая до самите профили за период от 30 дни до 2 години.

„Много хора смятат, че компании като Meta трябва да премахват много повече съдържание, отколкото в момента. Други смятат, че и в момента сме на ръба на цензура. Фактът е, че хората винаги ще казват такива неща в интернет. Предпочитаме да оставяме хората да говорят, дори когато може да кажат нещо неприлично или фактологично грешно. Демокрацията е разхвърляна и гласовете хората трябва да могат да бъдат чути. Вярваме, че е нужно и възможно да има граница между съдържание, което вреди и трябва да се махне и такова, което дори и да е неточно или безвкусно, да е част от трудностите на свободното общество“, казва Meta.

Самият Тръмп коментира възстановяването на профила си в своята социална мрежа Truth Social. „Facebook загуби милиарди долари, след като отстрани от платформата вашия любим президент, мен, като сега обяви, че възстановяват профила ми. Благодаря на Truth Social за невероятно добре свършената работа“, написа Тръмп.

Той не коментира дали ще се върне в социалната мрежа, но очакванията са, че ще направи това скоро. По-рано този месец неговият предизборен щаб изпрати писмо до Meta, в което поиска достъпът до профилите му да бъде възстановен. Тръмп вече има възможност да използва и акаунта си в Twitter, макар и все още да не се е завърнал в микроблога, който беше негов основен инструмент за комуникация с почитателите си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !