Meta ще бъде разследвана от ЕС за това, че не е направила достатъчно, за да спре руската дезинформация

Недостатъчната модерация на политическите реклами рискува да подкопае изборния процес

Стефан Николов Последна промяна на 02 май 2024 в 17:34 809 0

Meta

Снимка Mariia Shalabaieva/Unsplash

Meta ще бъде разследвана от ЕС за това, че не е направила достатъчно, за да спре руската дезинформация

Още в понеделник Брюксел ще започне проверка на Facebook и Instagram на Meta заради опасения, че социалният медиен гигант не прави достатъчно, за да противодейства на дезинформацията от страна на Русия и някои други държави.

Регулаторните органи подозират, че модерирането на Мета не стига достатъчно далеч, за да спре широкото разпространение на политическа реклама, която рискува да подкопае изборния процес. Информацията е на изданието Ars Technica.

Официалните представители на ЕС са особено загрижени за начина, по който платформите на Meta се справят или по-скоро не се справят с усилията на Русия да подкопае предстоящите европейски избори. Очаква се обаче в изявлението си комисията да не посочи конкретно Русия, а само да се позове на манипулирането на информацията от страна на чуждестранните участници.

Служителите на ЕС се опасяват също, че механизмът на компанията, който позволява на потребителите да сигнализират за незаконно съдържание, не е достатъчно лесно достъпен и удобен за потребителите, за да отговаря на Закона за цифровите услуги на ЕС. Това е знаково законодателство на блока, предназначено да контролира онлайн съдържанието.

Законът, одобрен през април миналата година, включва мерки, които принуждават платформите да оповестяват какви стъпки предприемат за справяне с дезинформацията и/или пропагандата. Ако ЕС установи, че Meta нарушава закона, тя може да бъде глобена с до 6% от глобалния си годишен оборот.

Този ход представлява най-новото регулаторно действие, предприето от Комисията срещу големите технологични групи, тъй като сред държавите членки нарастват опасенията, че Русия разпространява дезинформация в социалните медии, за да подкопае демокрацията преди общоевропейските избори в началото на месец юни.

Комисията ще започне разследването въз основа на доклад, изпратен от Meta през септември, за начина, по който се справя с рисковете от дезинформация в платформата си. И още, ЕС ще направи собствена оценка на ситуацията. Разследването ще оцени дали начинът, по който Facebook и Instagram разполагат политическо съдържание на своите сайтове, е в съответствие със закона.

Разследващите ще проверят дали Meta не е успяла да намали рисковете, тъй като смята да прекрати използването на CrowdTangle. Това е инструмент, който показва на издателите как се разпространява съдържанието в сайта. Очаква се комисията да даде на Meta пет работни дни, за да посочи какво ще направи, за да смекчи ситуацията. Няма определен краен срок за приключване на разследването и той ще зависи от желанието на Meta да сътрудничи.

"Имаме добре установен процес за идентифициране и намаляване на рисковете в нашите платформи", заявиха от Meta. "Очакваме с нетърпение да продължим нашата съвместна работа с Европейската комисия и да й предоставим допълнителни подробности за тази дейност".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !