Харвард и NVIDIA постигнаха пробив в генетичните изследвания

Offnews Последна промяна на 10 март 2021 в 11:21 5925 0

artificial-intelligence

Учени от Харвард, заедно с технологичната компания NVIDIA, направиха сериозен пробив в генетичните изследвания. Те са разработили набор от инструменти за т.нар. deep learning (технологии за "дълбоко" обучение), които могат значително да намалят времето и разходите, необходими за провеждането на генетични експерименти.

Новият инструментариум AtacWorks може да изследва цял геном само за половин час. Чрез традиционни методи процесът обикновено отнема малко повече от два дни. Благодарение на графичните процесори Tensor Core на NVIDIA, той е ускорен значително.

AtacWorks работи с ATAC-seс - утвърден метод за намиране на здрави и болни клетки в генома. По този начин учените могат да разберат дали човек е предразположен да развие Алцхаймер, сърдечно заболяване или рак.

artificial-intelligence

ATAC-sec обикновено изисква анализ на десетки хиляди клетки, но AtacWorks е в състояние да получи същите резултати, като използва само десетки клетки. Изследователите също прилагат AtacWorks за анализа на стволови клетки, които произвеждат червени и бели кръвни тела. Те обикновено не могат да бъдат изследвани с традиционни методи.

Способността геномът да бъде изследван по-бързо и по-евтино ще допринесе за идентифицирането на специфични мутации или биомаркери, които могат да доведат до определени заболявания. Тя също може да помогне за откриването на нови лекарства, като даде възможност на учените да разберат как действа дадена болест.

 

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !