Google въвежда Gemini AI в класната стая

Мария Иванова Последна промяна на 20 май 2024 в 15:35 459 0

Learn LM

Снимка Google

Google въвежда Gemini AI в класната стая

Google скоро ще предложи на образователните институции достъп до своя изкуствен интелект Gemini AI. Той ще е наличен специално за преподаватели и ученици над 18 години със специална защита на данните им. “Вашите данни не се преглеждат от никого, не се използват за обучение на модели на изкуствен интелект и не се споделят с други потребители или институции” - се посочва в блога на Google по повод училищните акаунти в Gemini.

Компанията планира да стартира Gemini за Google Workspace на 23 май, като ще бъдат налични два пакета. Първият е по-евтиният Gemini Education, който има месечен лимит за използване и помага на образователните институции да започнат работа с изкуствения интелект. А вторият е Education Premium, който предоставя пълен достъп до инструментите на Workspace AI и има допълнителни функции като AI бележки за Google Meet, както и подобрена от AI превенция на загубата на данни.

Google обещава да включи допълнителната защита на данните, споделяни с Gemini в акаунтите на Workspace for Education, без допълнително заплащане. Това обаче означава, че потребителите ще могат да разчитат на по-стария модел Gemini 1.0 Pro вместо на по-новите и по-актуални модели като Gemini 1.5 Pro или Flash, които предоставят по-точни отговори.

Закупуването на Gemini за Google Workspace дава на учителите достъп до множество инструменти за разнообразяване на учебния процес. Google посочва, че те могат да използват изкуствения интелект, за да:

- преминават от празна страница към шаблон за план на урок в Docs;
- обобщават дълги имейли с ключови изводи в Gmail;
- създават програма за предстояща сесия в Sheets;
- разнообразяват презентация или да илюстрират тема в клас чрез създаване на оригинални изображения в Slides и други.

Междувременно Gemini добавя и възможност за провеждане на ръководени практически тестове. Те се провеждат чрез поредица от въпроси и предоставят обратна връзка за всеки отговор. Например всеки, който желае, може да зададе на Gemini подкана "провери ме за периодичната система на елементите" и да започне да отговаря на въпросите. Gemini за Google Workspace осигурява също и достъп до чат с Gemini по безопасен и сигурен начин на адрес gemini.google.com със защита на данните от корпоративен клас.

В бъдеще всеки потребител на възраст 18+, в който и да е акаунт в Workspace for Education може да разговаря безплатно с gemini.google.com. При това ще получи достъп до модела Gemini 1.0 Pro, който поддържа над 40 езика.

Според блог публикацията на Google, Gemini може да помогне на учителите да ускорят отнемащите време задачи - от провеждането на проучвания до създаването на план за работа с учениците. Той може да бъде и техен партньор, който да им помогне да достигнат до свежи идеи и да направят обучението по-персонално, съобразено с интересите на всеки ученик.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !