Google предупреди американските власти, че могат да „счупят“ Интернет

Стоян Ненов Последна промяна на 14 януари 2023 в 11:48 1796 0

Internet

Снимка Leon Seibert/Unsplash

Google предупреди американските власти, че могат да „счупят“ Интернет

През февруари т.г. в САЩ започва дело срещу Google, което може да се окаже ключово за цялата ИТ индустрия. То ще се води от Върховния съд на САЩ, като има потенциал промени начина, по който компаниите ще бъдат държани под отговорност за своите услуги, съобщава Gizmodo.

Делото е заведено от Рейналдо Гонзалес, роднина на Ноеми Гонзалес, американска гражданка, която загина по време на терористичните атаки в Париж през 2015 г. Според нейното семейство YouTube е едно от основните средства за радикализъм и набиране на нови членове от „Ислямска държава“.

В момента компаниите са защитени от американския „Секция 230“ на американския закон за „Благоприличие на комуникацията“ от 1996 г. Този член от закона не позволява технологичните компании да бъдат държани под отговорност за съдържанието, което потребителите им споделят и разпространяват през техните услуги. Без „Секция 230“ всеки сайт може да бъде третиран като самостоятелен издател и да е отговорен за всичко в него.

Искът на Гонзалес е насочен и към „Секция 230“. Според семейството, този член отдавна не се използва както е бил замислен през 1996 г. и в момента се прилага да се пазят компаниите от отговорност за алгоритмите им, които препоръчват вредно съдържание.

Очаквано, Google не е съгласна с тезата. Компанията е изпратила предварителните си аргументи в защита, като според нея „Секция 230“ трябва да остане. Премахването ѝ ще означава сериозен риск за интернет като цяло, казва интернет гигантът.

Според Google без този член, ИТ фирмите ще се чувстват задължени да налагат много по-строги правила за съдържанието, които може да се доближат до цензура и да премахват законни, но противоречиви публикации. Други сайтове пък може да започнат да си „затварят очите“ и да позволяват дори опасно съдържание.

Без „Секция 230“, сайтовете ще трябва постоянно да се справят със съдебни искания и да доказват правотата на действията си и ще са под натиск да налагат цензура. Затова част от тях ще се откажат от бизнеса, или ще възприемат позиция да позволяват всичко без контрол, предупреждава Google. Това ще върне състоянието на Интернет в средата на 90-те, когато компаниите не са се съобразявали и е довело до масово разпространение на порнография, реч на омразата и нелегално съдържание, предупреждава Google.

Интернет гигантът допълва, че без „Секция 230“ се създава опасна възможност интернет потребителите също да бъдат държани под отговорност, ако са споделили или „харесали“ публикация. „Интернет може да се превърне в дезорганизирана бъркотия и правно минно поле“, смята Google.

Според компанията „Секция 230“ е своеобразен „централен градивен камък“ на Интернет. Без него ще се създаде „дистопия“, която не е добре за никого. Google казва, че полага много усилия, за да премахва радикалното съдържание.

Стартът на делото е насрочен за 21 февруари 2023 г. То ще е важен прецедент, тъй като вече има и други подобни казуси. Закони, приети в щатите Тексас и Флорида вече забраняват на компаниите да модерират интернет съдържанието. Те са в конфликт със „Секция 230“ и затова също ще стигнат до Върховния съд.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !