Европейският съюз окончателно прие Закона за изкуствен интелект

Стоян Ненов Последна промяна на 23 май 2024 в 18:12 650 0

robot

Снимка Tara Winstead/Pexels

Европейският съюз окончателно прие Закона за изкуствен интелект

Европейският съюз (ЕС) приключи процедурата по приемане на Закона за изкуствен интелект (AI Act). Беше останало само приемане на закона от Европейския съвет, което стана факт във вторник, съобщава CNBC.

„Приемането на закона за AI е важен момент за Европейския съюз. Този забележителен закон, първият по рода си в света, се занимава с глобално технологично предизвикателство, което също създава възможности за нашите общества и икономики. Със закона за AI Европа подчертава значението на доверието, прозрачността и отчетността при работа с нови технологии, като в същото време гарантира, че тази бързо променяща се технология може да процъфтява и да стимулира европейските иновации“, казва Матю Мишел, белгийският държавен секретар за дигитализация, администрация и защита на данните.

AI Act разделя изкуствения интелект на категории според степента на риск. Някои AI алгоритми са напълно забранени. Такива са използването им за профилиране, „социален рейтинг“, анализ на поведението и емоциите, предвиждане на поведение, анализ на биометрични данни за категоризиране на хората по критерии. Техният риск е определен като неприемлив.

Системите с „висок риск“ ще са разрешени, но с по-строги изисквания. Такива са автономните автомобили, AI в медицина, образование, финанси и т.н. Те ще трябва да изпълнява повече мерки за защита на данните, за гарантиране на правилното използване на системите за доброто на хората, допълнителни доклади за прозрачност и др.

Системите с ограничен риск ще имат най-малко изисквания за изпълнение. Те също ще трябва да отговарят на определени мерки за прозрачност и защита, както и да покриват останалите закони, включително да не нарушават например авторското право. Чатботовете попадат в тази категория с ограничен риск и съответно най-малко регулации. Във всеки един момент обаче даден алгоритъм може да бъде преквалифициран.

Това ще зависи от неговото развитие и употреба, а специален регулатор ще има за задача да следи за изпълнението на закона – т.нар. AI Office. Този офис ще е част от Европейската комисия и ще помага и на регулаторите в страните-членки да съблюдават спазването на AI Act. На помощ ще има и специален панел от независими експерти, които ще съветват институциите. А „AI борд“ на страните-членки ще синхронизира действията им.

Неизпълнението на AI Act ще има и своите последствия. Компаниите ще могат да бъдат разследвани и задължавани да въведат конкретни промени в дейността си. Освен това могат и да бъдат глобявани с процент от световния си годишен оборот за предходната финансова година или предварително решена сума – което от двете наказания ще е по-високо. За малкия и средния бизнес и стартъпите са предвидени пропорционални административни глоби.

В близките дни AI Act ще бъде публикуван в официалния журнал на ЕС, като 24 дни по-късно ще влезе в сила. Реално обаче изпълнението на мерките ще започне да се следи след 12, 24 и 36 месеца, като срокът е различен според спецификата на алгоритмите и мащаба им.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !