Европейската комисия започна разследване на Microsoft за антимонополни практики

Стоян Ненов Последна промяна на 30 юли 2023 в 12:20 435 0

Microsoft 365

Снимка Microsoft

Европейската комисия започна разследване на Microsoft за антимонополни практики

Европейската комисия (ЕК) е започнала официално разследване на Microsoft. Тя ще провери дали американският софтуер гигант не е злоупотребил с господстващото си положение на пазара. Конкретният казус е предлагането на приложението за съвместна работа Teams с другия си софтуерен пакет Office 365 и Microsoft 365.

Teams е популярна платформа за онлайн комуникация за служебни и образователни цели. Освен това тя поддържа и „облачни“ инструменти за съвместна работа, като позволява чат, аудио и видео разговори, споделяне на файлове, споделена работа с множество приложения и т.н.

Покрай ограничителните мерки заради пандемията през 2020 г. приложенията като Teams отчетоха огромен ръст след като милиони хора започнаха работа от домовете си. Дори и до днес тези услуги продължават да се използват масово, макар и не в същия мащаб, а с времето компаниите, които ги предлагат, постепенно започнаха да търсят различни начини да печелят от тях.

Според някои други фирми обаче, някои злоупотребяват. Още на 14-ти юли 2020 г. Slack Technologies подава жалба в ЕК срещу Microsoft с твърдението, че софтуерният гигант нарушава закона, като обвързва Teams със своите доминиращи пазара услуги.

От тогава ЕК извършва предварителна проверка със събиране на данни и становища. Тези предварителни проверки са само, за да се установи дали има достатъчно основания за започване или отхвърляне на задълбочено разследване. Решаването да се започне разследване не означава, че се тръгва от позиция на налично нарушение. Няма краен срок за завършване на разследването, като то може да продължи с години и обикновено се случва именно това.

„Инструментите за отдалечена комуникация като Teams станаха незаменими за много бизнеси в Европа. Следователно трябва да гарантираме, че пазарите за тези продукти остават конкурентни и компаниите са свободни да избират продуктите, които най-добре отговарят на техните нужди. Ето защо проучваме дали обвързването на пакетите за продуктивност на Microsoft с Teams може да е в нарушение на правилата за конкуренция на ЕС“, казва еврокомисарят с ресор конкуренция Маргрет Вестагер.

Аргументът е „пакетирането“ на Teams други услуги отказва клиентите да търсят и пробват други сходни приложения, тъй като Teams така или иначе се оказва включено в пакета с други предложения. Подобни обвинения е имало и срещу други платформи, включително Android и предварителното инсталиране на приложения на някои смартфони. Самата Microsoft имаше подобни проблеми и заради включването на браузъра Internet Explorer, като тази проверка завърши с глоба от 561 млн. евро и задължение Windows да предлага на потребителите и други браузъри. Това се случи през 2010 г., като беше и последното разследване срещу Microsoft от ЕК досега.

Казусът с Teams и внедряването му в две платени абонаментни услуги – Office 365 и Microsoft 365, може да повтори казуса, освен ако ИТ гигантът не успее да убеди ЕК, е няма проблем.

„Ние уважаваме работата на Европейската комисия по този случай и приемаме собствените си отговорности много сериозно“, казва говорителят на Microsoft Робин Кох в изявление за The Verge. „Ще продължим да си сътрудничим с Комисията и ще останем ангажирани с намирането на решения, които ще отговорят на нейните опасения“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !