Българският институт INSAIT влиза в новия AI Alliance воден от IBM и Meta

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 декември 2023 в 12:54 522 0

AI Alliance

Снимка AI Alliance

Българският институт INSAIT влиза в новия AI Alliance воден от IBM и Meta

Технологичните гиганти IBM и Meta формират AI Alliance – международна общност от водещи изследователи в областта на изкуствения интелект (AI). Целта е да се развива новата технология по открит, прозрачен, безопасен и отговорен начин. В новия съюз влизат 50 членове още от самото начало, като това са представители както на бизнеса в лицето на IBM, Dell, AMD, Meta и др. така и редица академични институции, като CERN, университета в Корнел и др.

В AI Alliance ще има и българско участие. Това е Институтът за изкуствен интелект INSAIT, основан в София от Мартин Вечев. Българската институция е единствената от Източна Европа и една от трите от Европейския съюз. Останалите две са Техническият университет (TU) в Мюнхен и италианския Международен център за теоретична физика.

Новата организация ще се опита да насърчи отвореното развитие на AI, като събере максимално голям международен развоен потенциал. Учените от целия свят трябва да обменят идеи, технологии и възможности, както и да преследват редица цели свързани с иновативната технология. Тя идва донякъде и като отговор на все по-завършената трансформация на OpenAI от компания с идеална цел към пълнокръвна корпорация. Което беше до голяма част и в основата на сътресенията в нея.

Те включват разработване на стандарти, инструменти и други ресурси, които да гарантират разумното използване на AI в световен мащаб. Развитие на екосистема от отворени модели, които да могат да се използват за най-различни дейности глобално. Изграждане не само на софтуерна, но и хардуерна мрежа, на която да стъпят тези AI системи. Последната голяма цел е развитие на образованието в сферата на изкуствения интелект.

Българският институт за AI – INSAIT беше основан през 2022 г. Той предлага магистърски и докторски програми за студенти, които искат да се развиват в сферата на изкуствения интелект. В него за кратко време се събраха редица големи имена от академичната AI среда. Както и да развива екосистема от стартъпи, също насочени в областта на изкуствения интелект. Основно покрай добрите контакти на основателя професор Мартин Вечев. Българското правителство инвестира 170 млн. лева в рамките на десет години в INSAIT. При основаването си институтът също така привлече допълнителен капитал от Google, Amazon, SiteGround и др. в размер на още 30 млн. лева. По-късно се присъединява и VMware България с грант от още 1.5 млн. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !