ЕС обяви кога единното зарядно влиза в сила

Стоян Ненов Последна промяна на 09 декември 2022 в 11:22 1477 0

USB Type C cables

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

ЕС обяви кога единното зарядно влиза в сила

По-рано тази година Европейският съюз прие да се въведе единното зарядно за новите мобилни телефони и сходни устройства. Тогава обаче липсваше конкретен срок, а беше даден само ориентировъчен. Сега Европейският парламент коригира това и даде ясна дата.

Новата директива влиза в сила от 28-ми декември 2024 г. След тази дата всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери и други сходни преносими устройства като портативни видеоконзоли, ще трябва да използват USB-C за зареждане на батериите им. От 28-ми април 2026 г. същото изискване влиза в сила и за лаптопите.

Директивата прави изключение за малките устройства като умни гривни и часовници, както и за тези, които се зареждат само безжично. Останалите устройства обаче ще трябва да могат да се зареждат с един и същи USB-C кабел и зарядно, като са допустими известни разлики в стандартите за скоростта на зареждане.

Това ще позволи на производителите да продължат да развиват своите системи за свръхбързо зареждане, но ще трябва да е с гаранция, че зарядните им ще могат да се използват и от други устройства макар и с по-бавна скорост. Директивата реално влиза в сила още на 27-ми декември т.г., но има 2 години преходен период, през който производителите да се подготвят за нея.

В действителност вече практически всички нови смартфони с Android използват USB-C, както и голям брой от другите видове устройства. Компанията, която ще бъде засегната най-много от единното зарядно на ЕС е Apple. Тя трябва да се съобрази с решението, ако иска да може да продължи да продава бъдещите нови модели на iPhone в ЕС.

Заради гратисния период, реално Apple може да предложи iPhone с USB-C чак през 2025 г., тъй като директивата не обхваща модели, които излизат на пазара преди 28-ми декември 2024 г. Компанията вече потвърди, че ще се съобрази с изискването. Имаше слухове, че тя може да се опита да го заобиколи, като предложи iPhone само с безжично зареждане, но в последствие тя заяви, че ще изпълни директивата.

Реално, тя вече прави именно това. Таблетите от серията на iPad вече постепенно преминават към USB-C, като има няколко модела с този порт.

Въпреки че ще се съобрази, Apple не е доволна от случващото се. През октомври т.г. Грег Джосвиак, старши вицепрезидент на Apple, обяви пред The Wall Street Journal, че компанията „няма избор и трябва да изпълнява местните закони по света“. Въпреки това той заяви, че според компанията „ще е по-добре за околната среда и за клиентите да няма правителства, които са толкова директни“ в определянето на правилата.

Директивата на ЕС вече може да бъде последвана и на други места по света. Бразилия например обмисля също да въведе такова изискване и то също да е с USB-C за основен порт. В САЩ някои политици организират дебати за въвеждането на универсално зарядно, като там разговорите все още са в доста ранна фаза.

Европейският съюз също оставя възможност за промяна на директивата и актуализирането ѝ с течение на времето. Това ще зависи най-вече от прогреса на технологиите, като още от сега се обмисля създаване на унифицирано изискване и за безжичното презареждане за устройствата, които ще го предлагат.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !