Amazon дари 1 млн. долара в българския AI институт INSAIT

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 14 декември 2023 в 13:58 1208 0

AWS

Снимка AWS

Amazon дари 1 млн. долара в българския AI институт INSAIT

Облачното подразделение на Amazon AWS дари 1 млн. долара в българския институт за изкуствен интелект INSAIT. С парите ще бъде открито едно професорско място за автоматизирани анализи. Това е ключова сфера в областта на компютърните науки и е от стратегическо значение за онлайн гиганта. AWS използва подобни автоматизирани анализи в редица свои решения за клиентска поддръжка, киберсигурност и др.

Българският AI институт INSAIT беше основан през април 2022 г. и е единствения подобен в Източна Европа. Той успя да привлече силна академична експертиза в сферата на компютърното зрение, машинното обучение и др.

„Автоматичният анализ е не само фундаментална част от компютърните науки, но и такава с все по-нарастващо практично приложение в разнообразни области от киберсигурност, изграждане на надежден AI, роботика и др.“, коментира професор Мартин Вечев, основател на INSAIT.

С подкрепата на Amazon, българският институт ще разшири професорските компетенции в тази посока. Казано по друг начин, технологичният гигант ще осигури заплатата на професор от най-високо ниво в сферата на автоматичния анализ. Както и потенциално няколко стипендии за студенти и доктори, които искат да се развиват в тази област.

Amazon е и сред първите инвеститори на института, като дава 7 млн. лева при откриването му. Още 23 млн. лева са предоставени от други компании като Google и Siteground. Българското правителство засега участва с най-много средства в размер на 170 млн. лева, които са разпределени в рамките на 10 години.

Това е поредната добра новина свързана с INSAIT, като в началото на декември, той се присъедини към глобалната инициатива AI Alliance. Тя е водена от Meta и IBM, като включва над 50 члена от големия бизнес и академичната общност. Нейната цел е да се развива новата технология по открит, прозрачен, безопасен и отговорен начин.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !