Международен екип от учени от Италия, Швейцария, Германия и Китай съобщи колко дълго се запазват антителата на преболедувалите COVID-19 хора. Научният материал е публикуван в електронната библиотека bioRxiv.

Според тази информация, броят на антителата на преболедувалите COVID-19 пациенти постепенно намалява в продължение на шест месеца след началото на заболяването, но след това остава стабилен и на практика не се променя до 15-ия месец. Тези изводи са направени след анализа на над 190 кръвни проби на пациенти, преболедували COVID-19 както в тежка, така и в лека форма.

Специалистите добавят, че въпреки, че имунният отговор на антителата IgG и на кръвната плазма с антитела с времето отслабва, нейната неутрализираща новия коронавирус способност остава активна до посочените вече 15 месеца. При това най-висока концентрация на антителата се наблюдава за периода от 15 до 28-ия ден след заразяването.

Учените съобщават още, че някои щамове на новия коронавирус, какъвто е например делта вариантът, предизвикват безпокойство, понеже са в състояние частично да се справят с неутрализиращия ефект на антителата в кръвната плазма.

Да напомним, че в bioRxiv се публикуват предварителните научни работи, които все още не са рецензирани. Това означава, че те не могат да се приемат за абсолютно верни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *