Илън Мъск обяви, че предлага 100 милиона щ. долара за награден фонд за новия конкурс на организацията X Prize Foundation, който има за цел създаването на ефективна технология за улавянето на въглеродния диоксид от въздуха и водата. Конкурсът бе обявен тази сутрин, неговата продължителност е четири години и е отворен за целия свят.

През следващите 18 месеца за участие в новия конкурс на X Prize Foundation ще бъдат подбрани 15 отбора. На всеки от класиралите се тимове на тази начална фаза ще бъдат дадени по 1 милион щ. долара за изследване и разработки. Допълнително ще бъдат раздадени още 25 отделни стипендии от по 200 хиляди щ. долара на оборите, съставени само от студенти.

Победителят в този конкурс ще получи 50 милиона щ. долара, класиралият се на второ място – 20 милиона, а на трето – 10 милиона щ. долара.

Според условията на конкурса, „победителите трябва да демонстрират решение, което може да улавя въглеродния диоксид от атмосферата и океаните, и завинаги да го утилизира чрез екологично безопасен метод„. Пред участниците в новия конкурс е поставена задачата да предложат и създадат работно решение, което може да улавя и утилизира по 1 тон CO₂ на ден. Инсталацията трябва да може да се мащабира до 1 гигатон CO₂. Повече подробности ще бъдат дадени на 22 април тази година.

Това не е теоретично състезание – имаме нужда от екипи, които да изградят реални системи, способни да окажат осезателно въздействие върху околната среда и които лесно могат да се мащабират. И още, времето е съществен фактор“ – заяви Илън Мъск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *