Microsoft Surface Pro 9 e мощен таблет с процесор на Intel или ARM 5G

Стефан Николов Последна промяна на 13 октомври 2022 в 12:14 1023 0

Surface Pro 9

Снимка Microsoft

Surface Pro 9

Както се очакваше, по време на своята ежегодна годишна презентация Microsoft представи хибридния таблет Surface Pro 9, който може да се използва и като лаптоп, и заяви за обединяването на Surface Pro X с основната фамилия Surface Pro. По този начин Surface Pro 9 стана първото мобилно устройство, което се предлага в два варианта - с процесори на Intel с конвенционална х86 архитектура и с фирмения процесор Microsoft SQ3 а ARM архитектура. Разбира се, моделът с процесора Microsoft SQ3 работи под управлението на операционната система Windows 10 за ARM процесори.

Външният вид на новия таблет-лаптоп не се е променил в сравнение с миналогодишния Surface Pro 8, като само е променен цвета на корпуса и се предлагат модели със Sapphire (син сапфир) и Forest (горско зелено) цвят на корпуса, които допълват предишните Platinum и Graphite.

За модела с процесори на Intel се предлагат две версии с чиповете Core i5-1235U и Core i7-1255U. За корпоративните потребители компанията предлага още два процесора с по-голяма производителност - Core i5-1245U и Core i7-1265U. В това устройство могат да бъдат поставени до 32 GB оперативна памет тип LPDDR5 и до 1 TB бърз флаш диск.

ARM модела с процесора Microsoft SQ3, който всъщност е модифицирана версия на Snapdragon 8cx Gen 3 с интегрираната графика Microsoft SQ9 е първото устройство от фамилията Surface, което поддържа 5G мобилните мрежи. Тук могат да бъдат поставени до 16 GB от малко по-старата LPDDR4x оперативна памет и до 512 GB бърз флаш диск.

И в двата таблета Surface Pro 9 се използва 13 инчовия сензорен екран PixelSense Flow с резолюция 2880х1920 пиксела, честота на опресняване на кадрите 120 Hz и съотношение на страните 3:2. И двете устройства поддържат Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.1, имат уеб камери с 1080р разделителна способност, а на задния панел и на двете устройства е поставена 10 МР камера. Таблетът Surface Pro 9 с процесорите на Intel има до 15,5 часа автономна работа (зависи от използвания процесор), а базираното на Microsoft SQ3 устройство - до 19,9 часа.

По тези технически характеристики двата таблета донякъде си приличат. Но Surface Pro 9 с ARM процесора Microsoft SQ3 има невронен модул (NPU) за хардуерно ускоряване работата на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Новият NPU е дал възможност за вграждане на технология за следене погледа на очите на потребителя, за автоматично рамкиране, за подобряване на аудио и видео възможностите. Станало е възможно прилагането на софтуерно замъгляване на задния фон, добавена е новата функция Voice Focus за гласов фокус, която на практика напълно премахва околния шум, дори той да идва от близката дискотека. Всичко това се извършва от новия NPU, като по този начин не се отнемат процесорни ресурси. Да напомним, че въпреки 5G поддръжката и многобройните нови функции, автономната работа на този модел е по-дълга.

Microsoft ще стартира продажбите на Surface Pro 9 на 25 октомври тази година. Базовата конфигурация на модела с процесор на Intel струва 999.99 долара, а началната конфигурация на устройството с чипа Microsoft SQ3 е с цена 1299.99 долара.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !