Технологични гиганти успешно извличат CO2 от атмосферата и го съхраняват под земята с швейцарска технология

Павлин Луканов Последна промяна на 16 януари 2023 в 11:16 1358 0

Climeworks

Снимка Climeworks

Швейцарци успешно извличат CO2 от атмосферата и го съхраняват под земята

През последните години сме свидетели на засилващите се усилия в насока на ограничаване на негативното въздействие от човешката дейност върху природата. Едно от най-големите предизвикателства в тази насока е и възможността за извличане на въглероден двуокис (CO2) от атмосферата.

Сега Microsoft, Stripe и Shopify стават първите компании в света, които плащат за филтриране на част от емисиите си и тяхното съхранение под земята. Всичко това е възможно благодарение на швейцарската компания Climeworks, която предоставя услуга, верифицирана и от външна страна, за премахване на CO2.

През 2021 г. Climeworks пусна най-голямото съоръжение за директно „хващане“ на въздух (DAC), Orca, която на практика филтрира въздуха, отделяйки въглеродния диоксид. След това той бива пренасян за постоянно в почвата и по-конкретно формации от базалтови скали. Така този газ, който е сред основните причинители на климатичните промени бива отстранен от атмосферата.

Технологията реално наподобява това, което извършват дърветата, като редица компании се опитват да пресъздадат процеса, като начин за ограничаване на негативните емисии. Всичко това е част и от опита на различни организации да откупят въздействието си върху околната среда чрез плащане на компании, които работят за обратния процес. Досега типично това става чрез инвестициите в гори, но ефектът там е недоказуем.

Одитиращата компания DNV е сертифицирала ефекта от дейността на Climeworks, като това е първият подобен случай, за който е изградена и нова методология за проверка. Тя ще бъде използвана и за верифициране на бъдещите дейности в тази насока. От компанията не споделят колко CO2 е прихванат с първата партида, тъй като данните са поверителни.

Интересно е да отбележим и обещанието на Microsoft от 2020 г. в даден момент да извлича всички свои вредни емисии. Компанията вече има договори за премахването на поне 2.5 т. CO2, което е около 18% от емисиите ѝ за фискалната 2021 г. Решенията за директно прихващане обаче изобщо не са много и с големи капацитети. Orca има капацитет за прихващане на едва 4000 тона годишно. Капацитетът на всички DAC в световен мащаб е за едва 0.01 млн. тона. Все пак в процес на изграждане са доста по-големи мощности.

На фона на това емисиите на Microsoft растат с около 2.5 млн. тона през 2021 г. на годишна база. Това до голяма степен се отдава на ръста в продажбите на устройства и облачни услуги. Така едва ли дори в средносрочно бъдеще ще е възможно постигането на баланс между извличаните и отделяните вредни газове.

Все пак трябва да отбележим, че технологичните компании предприемат стъпки в посока на намаляване на негативното си влияние. Това става чрез инвестиции в решения за извличането им, но и опити за намаляване на замърсяването, включително и чрез намаляване използването на пластмаса в продуктите и опаковките си. Освен това се залага и на повече рециклирани материали.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !