Ще може ли Биткойн да се купува от банките в бъдеще?

Offnews Последна промяна на 04 януари 2022 в 07:25 610 0

bitcoin

Към днешна дата възможните варианти пред вас да си купите биткойн или друг крипто актив се свеждат до използването на специализирана борса за криптовалути. Това е така, защото традиционните банки в България или ЕС все още не предлагат биткойн продукти. До кога обаче това ще е така?

Повечето европейски банки са явен противник на криптовалутите. Налагат се преки забрани за използване на банкови сметки за депозити и тегления към водещи крипто борси. Като причината за тези мерки е предпазване на техните клиенти.

В България ситуацията е сходна, а няма да сме далеч, ако я определим и като по-крайна от средната за Европа.

Но ще успеят ли банките да удържат на натиска на децентрализираната парична система, която се гради активно през последните години? А може би ще започнат да се ориентират към предлагане на биткойн на своите клиенти?

Всъщност някои банки в Германия и Италия, вече се адаптират и проявават неприкрит интерес към стартирането на биткойн продукти. Такава например е италианската банка „Banca Generali“, която през първите дни на 2022 год. обяви, че клиентите ѝ ще могат да купуват, продават и hold-ват биткойн, стартирайки още от началото на 2022-ра. Това ще се осъществи, чрез интеграцияна на крипто платформата Conio, а италианската банка ще се нареди на първо място в ЕС с подобно действие.

https://twitter.com/italianangels/status/1475732493219373060?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1475732493219373060%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fitalianangels2Fstatus2F1475732493219373060widget%3DTweet

За сега купуването на биткойн с банков превод или карта, през крипто борса или брокер е най-изгодният начин да си купите биткойн. В зависимост от това къде живеете по света, има различни борси, които ще бъдат най-подходящи за вас. За да можете обаче да превеждате средства от вашата банка към борсата е нужно борсата да не попада в списъка със забранени места за депозиране от банката ви.

Тук идват крипто брокерите, предлагащи трейдинг продукти без закупуване директно на крипто койни. При тях можете да се възползвате от покачване и понижаване на цените на биткойн, без да го притежавате. За това и банките не блокират плащания към повечето брокер платформи.

Натискът пред банките е голям. Някои от тях вече са учредили отдели за работа по крипто продукти. Както гласи биткойн поговорката „никой не иска да е първи, но никой не иска и да е последен“. Очаква ли ни интеграция на биткойн сред банките през 2022? Предстои да разберем.

 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !