Санкциите на САЩ в областта на изкуствения интелект са за възпиране на военната мощ на Китай

Стефан Николов Последна промяна на 14 октомври 2022 в 15:44 1311 0

J-20 Stealth Fighter

Снимка Wikimedia Commons

J-20 стелт изтребители на Китай

Технологичните санкции на САЩ срещу Китай се засилват през последните месеци. Особено в сферата на системите и процесорите, които подпомагат изчисленията свързани с изкуствен интелект (AI). Докато от Вашингтон не даваха пълните мотиви за тези действия, започнаха да се появява информация, която потвърждава част от досегашните предположения.

Според докладите на американското разузнаване, Китай използва суперкомпютри и изкуствен интелект, за разработва стелт бомбардировачи и хиперзвукови оръжия. Освен това, развива и квантови технологии за разбиването на силно криптираните съобщения на правителството на САЩ. От месеци редица водещи експерти и представители на администрацията на президента Джо Байдън обсъждат какво биха могли да направят, за да спрат или поне да забавят технологичния напредък на Китай в сферата на военните технологии.

Решението на този проблем изглежда вече е намерено и се прилага активно. Администрацията на Байдън ще използва влиянието на САЩ върху глобалните технологии и логистиката, за да намали и дори спре достъпа на Китай до най-новите значително усъвършенствани чипове. Както и до съвременните системи за производството на подобни чипове, които се използват в AI платформите и суперкомпютрите. Целта на тази кампания е дотолкова да се забави развитието на Китай във военната сфера, че страната да остане колкото се може по-назад от Щатите и техните съюзници.

Притесненията на американската администрация относно технологичните амбиции на Китай достигнаха своята кулминация в края на миналата седмица, когато бяха обявени най-строгите мерки за контрол на износа на американски технологии за азиатската държава. Това са сходни санкции, на тези които бяха наложени на Huawei. Но сега те важат не за конкретна компания, а за цялата страна. Тази стратегия обхваща глобалната търговия в целия свят, понеже почти няма съвременни устройства, в които да не се използва американска технология, а сега част от техния износ за Китай е вече забранен. От това решение явно ще бъдат разочаровани и ще пострадат голям брой държави и техните компании, понеже по този начин ще изгубят един наистина огромен технологичен пазар.

Изданието New York Times съобщи, че Байдън започва нова глобална кампания срещу Китай, за която засега подробностите са съвсем малко и се очаква новите правила да бъдат обявени съвсем скоро. Технологичните санкции са най-вероятната първата стъпка в посока на сдържане на втората по големина икономика в света.

Китай от своя страна обяви новите ограничения за сериозна стъпка, която има за цел да саботира развитието на страната далеч не само във военната област. Този ход на администрацията на Байдън може да има много сериозни последици – ще бъде ограничен напредъка на изкуствения интелект, който се използва в роботизираните автомобили и съвременните автопилоти. Ще спре развитието на AI алгоритмите, които се използват за препоръки на видеа и за генно секвениране и ще се срине китайската индустрия за производство на най-съвременни чипове, която сега започна да прави първите си по-сериозни стъпки.

На фона на започнатата от Доналд Тръмп търговска война с Китай и случилото се със ZTE и Huawei, Китай започна самостоятелно да създава свои нови технологии в полупроводниковата сфера. През месец юли тази година се появи информация, че китайският технологичен гигант SMIC е направил истински пробив и само със собствени сили и собствени технологии е започнал да произвежда чипове, които са почти на нивото на тайванските чипове. Ето защо администрацията на Байдън пристъпва към нова стратегия за ограничаване технологичното развитие на Китай.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !