Проектът за сателитен интернет на ЕС се забавя

Павлин Луканов Последна промяна на 07 май 2024 в 19:14 452 0

EU

Снимка Европейска комисия

IRIS2

Изминаха 18 месеца откакто Европейският Съюз обяви намеренията си за разработка на независимо съзвездие от сателити за предоставяне на достъп до Интернет. Изглежда обаче плановете на блока не вървят според очакванията.

За година и половина е получена само една оферта за изграждане от мрежата от няколкостотин сателита, като тя е от консорциум от мултинационални компании, включващ Airbus Defence and Space и Thales Alenia Space. Компаниите трябва да изградят, изведат в орбита и да въведат в експлоатация мрежата от сателити, която е отговора на ЕС на Starlink, до 2027 г.

Наскоро Европейската Комисия обаче реши да отложи връчването на поръчката на консорциума, което трябваше да стане през март, за неопределено време. През април Комисарят по вътрешния пазар, Тиери Бретон, заяви, че процесът се оценява от независим комитет и работата е изключително сериозна.

Междувременно нови данни от германското издание Handelsblatt подсказват и за предполагаемата причина за отлагането. Става дима за това, че очакваната стойност на съзвездието Interconnectivity and Security by Satellite (IRIS²) се е удвоила от очакваните първоначално 6 млрд. евро до 12 млрд. евро. Освен това стават видими и разделителните линии между Франция и Германия по отношение на космическата политика на ЕС.

От Германия призовават Бретон да бе предприема прибързани стъпки относно проекта с искане плановете да бъдат преразгледани. Като проблем се изтъква липсата на ракети, които могат да бъдат използвани повторно, както и капацитет за бързото изграждане на сателити. ЕК работи съвместно с Европейската Космическа Агенция за разработка на подобни възможности.

Съзвездието IRIS² е замислено като публично частно партньорство, като след първоначалната инвестиция, компаниите ще могат да печелят от продажбата на комуникационни услуги. проблем е и това, че компаниите, които участват не са пригодени за управлението на космически проекти по този начин. Традиционно те разчитат на правителствени заявки за предоставяне на услуги, а не да инвестират собствен капитал.

Основните подизпълнители са базирани във Франция, което изглежда не се харесва на Германия. Иначе управлението на съзвездието ще е в Италия. Конкуренцията между двете страни е значителна, включително по отношение на ракетата Ariane 6, чиято първа фаза е поверена на Франция, а горната на Германия.

Има и разногласия по отношение на това, че първоначалният замисъл е бил за предоставяне на до една трета от проектна на по-малки компании, което изглежда няма как да се осъществи. Въпреки забавянето е вероятно ЕС да успее да подкара проекта, но най-вероятно със значително забавяне и едва ли при по-ниска цена.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !