Евросъюзът обмисля санкции срещу криптовалутните активи на Русия

Offnews Последна промяна на 31 март 2022 в 10:23 529 0

sanctions

Европейският съюз подготвя нови санкции срещу руските банки, съобщава авторитетният WSJ. Новите санкции се очаква да бъдат обявени още в началото на следващата седмица. Ще бъдат засегнати криптовалутните активи на банките, за се попречи на Русия да избегне наложените най-различни санкции. Освен това тези мерки ще засегнат и членовете на семействата на най-големите руски бизнесмени, които освен другите ограничения, явно няма да могат да използват криптовалути.

Европейският съюз възнамерява да наложи новите ограничения срещу няколко руски банки, на които вече има наложени санкции, включително ВТБ. Не се предвижда налагането на санкции срещу Газпромбанк и Сбербанк.

ЕС  възнамерява изцяло да спре възможността на руските банки да заобикалят санкциите чрез използване на криптовалути, както и да забрани търговия с крипто активи за всички лица, които са обект на вече наложени ограничения.

След като Еврокомисията одобри новите санкции, което трябва да стане следващата седмица, списъкът с ограниченията трябва да бъде съгласуван с всичките 27 страни членки на Европейския съюз.

След началото на руската инвазия на територията на Украйна, което стана на 24-ти февруари, редица западни страни наложиха сериозни ограничения на Русия. От края на февруари до днес ЕС наложи четири пакета от санкции, които засегнаха, наред с много други неща, активите и резервите на Централната банка, някои други руски банки, технологични продукти, доставката на самолети и части за самолети. ЕС наложи и лични санкции срещу редица руски бизнесмени.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !