Xiaomi получи патент за разработване на под-екранна камера за смартфон, която може да се върти и да действа едновременно като селфи и основна. Патентът е подаден през февруари миналата година и описва смартфон, който разполага със селфи камера и непрекъснат дисплей.

Този тип камери не са нова технология, но интересното тук е, че камерата може да се върти с т.нар. модул за флип камера. Xiaomi демонстрира напредъка си в технологията във видео:

Всъщност подобна камера вече беше показана от OPPO, която демонстрира своя прототип през 2019 година, както и от ZTE, която спечели състезанието като пусна в продажба ZTE Axon 20 5G. При Xiaomi обаче, камерата е обърната към задната част и е част от по-голяма система от камери, която се състои от няколко обектива.

Горният обектив се върти докато останалите са статични. Използването на магнитен или моторизиран модул и процесор прави възможно вътрешно завъртане на камерата и когато потребителят активира опцията за селфи камера, тя ще се обърне, а част от дисплея ще се деактивира, за да премине светлината.

Подобна технология би позволила по-голяма защита от прах и мръсотия и би избегнала контакта на чужди материали с вътрешните части, което се явява проблем в патента на OPPO за двустранна поп-ъп система. Освен това въртящата се камера би намалила броя на нужните модули в дизайна, като замести предната такава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *