Германският автомобилен концерн VW Group съобщи по какъв начин ще реши проблема с недостига на акумулаторни батерии за своите електромобили. Компанията си е осигурила до 2030 г. непрекъснати доставки на литий-йонни батерии от шведската стартираща компания Northvolt. В рамките на сключения договор Volkswagen ще закупи от Northvolt едно предприятие, което ще бъде съвместно, ще изгради втора фабрика, която е много по-голяма, а след това ще разшири планираното производство на акумулаторни батерии в Германия от сегашните 16 гигаватчаса до рекордните 40 гигаватчаса годишно. Сумата на сделката е 14 милиарда щ. долара. Целта на Volkswagen е към 2025 г. да започне да произвежда не по-малко от 1,5 милиона електромобили годишно и да гарантира, че за тях ще има резервни акумулаторни блокове.

Тази крупна сделка между Volkswagen и Northvolt ще доведе до редица структурни промени в работата на стартиращата компания. В началото VW Group възнамерява да увеличи своя дял в шведския производител и да закупи 20% от неговите акции.

Инвестициите в размер на 14 млрд. щ. долара ще дадат възможност на Volkswagen да закупи от Northvolt почти цялото производство. На практика основната дейност на стартъпа ще бъде обслужването на електрическите автомобили от брандовете Volkswagen, Audi и Porsche. През следващите пет години VW възнамерява да започне да произвежда над милион и половина електромобили годишно, които ще се продават с акумулаторните блокове, разработени от специалистите на Northvolt.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *