Един от най-дълго функциониращите космическите апарати е уловил “продължителен шум“ отвъд Слънчевата система. Voyager 1 беше изстрелян на 5 септември 1977 от Кейп Канаверал във Флорида на борда на ракета Titan-Centaur.

По първоначални планове мисията му, както и на Voyager 2, е трябвало да продължи пет години. 43 години от изстрелването си обаче той продължава да изпаща данни в изследване на междузвездното пространство.

Инструментите на Voyager 1, който вече е отвъд Слъневата система, са отчели звуци на вълни от плазма. За това научаваме от научен труд публикуван в Nature Astronomy.

Екип от Университета Корнел е проучил предадените данни от апарата, които са изпратени от разстояние от 14 милиарда мили и са открили междузвездните газови емисии. Те са тихи и монотонни, но постоянни.

Voyager 1 прелетя покрай Юпитер през 1979 г., следващата година той мина и в близост до Сатурн, а през август 2012 г., прекоси Хелиопаузата. При навлизане в междузвездното пространство инструментът Plasma Wave System е засякъл трептения, които са причинени от Слънцето.

Между изригванията има и стабилни и постоянни сигнатури. Учените вярват, че в междузвездния газ има повече активност на ниско ниво от считаното досега. Всичко това ще позволи наблюдаването на пространственото разпределение на плазмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *