Когато през 2004 г. обяви създаването на Virgin Galactic, британсият милиардер Ричард Брансън обяви, че ще сведе цената за космически туризъм до 200 000 щ. долара (за сравнение първият такъв турист Денис Тито е платил 20 млн. щ. долара, за да полети в космоса). Направи го в типичния си помпозен стил с шумни ПР акции, демонстрация на дизайна на бъдещите кораби, техните кабини, скафандрите на пасажерите и какво ли още не.

Днес, шестнадесет години по-късно, след множество неуспешни опити, една жертва на пилот, както и привлечено допълнително финансиране, компанията все още не е изпратила първите си туристи до границата на космическото пространство. Тя обаче продължава систематично да провежда своите тестове, решавайки проблем след проблем.

Поредният неуспех за дружеството дойде само преди ден, когато неговият кораб SpaceShipTwo трябваше да направи първия си полет с изпробване на ракетния двигател в движение. Той обаче не запали, по неизвестни за сега причини и апаратът не успя да полети в космоса. От компанията посочват, че както корабът, така и неговият екипаж са невредими. Те са се приземили безпроблемно в пустинята.

Това между другото трябваше да бъде и първият пилотиран космически полет, осъществен от първия частен космодрум – Spaceport America, намиращ се в Ню Мексико. За да бъде станем свидетели на това постижение обаче, корабът все пак трябва да достигне космоса.

От Virgin Galactic вече са обявили, че предстои скоро да бъде направен нов опит за включване на ракетния двигател по време на полет. Подобни неуспехи са нормални при тестването на нови системи за космически полети и това няма да доведе непременно до сериозно забавяне в графика на компанията.

Настоящият тест трябваше да е последният за Virgin Galactic преди в кабината да се качат специалисти, които да изпробват какво ще е изживяването на самите клиенти по време на полет. А това от своя страна би трябвало да е последната стъпка преди първите реални полети с туристи на борда.

Virgin Galactic е само една от нарастващия брой нови компании в сегмента на частните космически полети. Сред тях са още Space X на Илън Мъск, Blue Origin на Джеф Безос, Scaled Composites на Бърт Рътън, OneSpace, Orbital и др. За разлика от повечето, които се насочват към извеждането на сателити в орбита, транспорт на хора и товари до Международната космическа станция и дори минодобив на астероидите, проектът на Брансън е насочен към туризма в космоса.

3 thoughts on “Virgin Galactic с пореден неуспешен тест”
  1. […] Както Tech.Offnews.bg вече информира, частната космическа компания проведе неуспешен тест през декември миналата година. Тогава космическият кораб SpaceShipTwo трябваше да направи първия си полет с изпробване на ракетния двигател в движение. […]

  2. […] Както Tech.Offnews.bg вече информира, частната космическа компания проведе неуспешен тест през декември миналата година. Тогава космическият кораб SpaceShipTwo трябваше да направи първия си полет с изпробване на ракетния двигател в движение. […]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *