Започнаха продажбите на лаптопа със седем дисплея Aurora 7

Offnews Последна промяна на 10 февруари 2021 в 15:37 7393 0

Aurora 7 6

Какво ще направите ако имате нужда от мобилна система с повече от три дисплея? Компанията Expanscape се е погрижила за това и представи прототип на лаптоп със седем екрана, който вече може да бъде предварително поръчан.

Процесорът

Лаптопът се базира на процесора AMD Ryzen 9 3950x. Това е 16-ядрен чип с поддръжката на 32 нишки, с тактова честота от 3,5 до 4,7 GHz, 14 MB кеш памет от трето ниво и TDP 105 W. Той не е от най-новите процесори на AMD и бе представен през есента на 2019 година. Произвежда се от TSMC чрез 7 нанометров технологичен процес.

Ако по някакви причини не ви харесва AMD, проблеми няма - предлага се и модел с процесор на Intel. Това е чипът Core i9-10900k, който излезе няколко месеца след Ryzen 9 - през второто тримесечие на 2020 година. Чипът на Intel предлага 10 ядра и поддържа едновременната работа на до 20 нишки. Произвежда се чрез 14-нанометров технологичен процес и неговият TDP е малко по-висок от този на AMD - 135 W.

Графиката

С видеокартите нещата не са чак толкова добре, понеже потребителят няма избор. Използва се графичната карта Nvidia GeForce RTX 2070, като в началото се предлагаше модел с GeForce 1060. Не се съобщава колко графична буферна памет има тази видеокарта.

Паметта

Expanscape съобщава в своя уеб сайт, че новият лаптоп поддържа до 128 GB оперативна памет тип DDR4-2993. Само че толкова RAM може да се използва само в модела с процесор на Intel. Ако се избере версията с чип на AMD, то максималната оперативна памет е 64 GB.

Що се отнася до дисковете, лаптопът е оборудван с два SATA диска и два M2 SSD. М2 моделите са Samsung 970 EVO Plus с капацитет до 2 TB. Освен това, разработчиците съобщават, че могат да бъдат поставени новите SSD от серия 980, само че след като излязат на пазара. Всички интерфейси поддържа флаш дискове с капацитет до 2 TB, така че в крайна сметка може да се получи до 8 TB дисково пространство.

И отново, всичко това важи, ако се използва процесора на Intel. Лаптопите с чипа на AMD разполагат с два М2 конектора и един SATA III интерфейс за дискове, така че максималният обем на дисковото пространство тук е 6 TB.

Батерията

Разбираемо е, че толкова мощна компютърна система, на всичкото отгоре със седем дисплея, едва ли ще може да работи много дълго с акумулаторната си батерия. Точно такава е автономната работа на този лаптоп - 2 часа и 20 минути. Доколкото може да се разбере, това е максималната продължителност на автономната работа.

Дисплеите

Както вече казахме, този лаптоп има седем дисплея. Четири от тях се считат за главни, а останалите три са спомагателни. Основните дисплеи са 17,3 инчови с резолюция 3840х2160 пиксела всеки от тях (Ultra HD, 4К разделителна способност). Резолюцията на спомагателните дисплеи е стандартна Full HD или 1920х1080 пиксела, като техният размер на диагонала е 7 инча.

Двата главни екрана са поставени един над друг, а другите от големите дисплеи са отстрани. Двата спомагателни се показват над вертикалните основни, а третият е поставен в пространството под клавиатурата на лаптопа.

Друго

Портативният компютър има само една камера с резолюция 2 мегапиксела, поставени са стерео говорители и субуфери.

За кого е предназначено това чудовище?

Редица професионалисти използват компютри с няколко монитора. Повечето предпочитат два монитора, някои хора работят с три, а други - поставят около себе си лаптопи и таблети, като по този начин по-бързо и по-качествено си вършат работата и по-добре обработват информацията.

Според разработчиците, лаптопът Aurora 7 е предназначен предимно за различните центрове по информационна безопасност, за хората които работят в дата центровете, за създателите на видео съдържание и компютърни игри, за архитектите и т.н. Навярно и програмистите биха харесали този лаптоп.

Засега лаптопът със седем дисплея Aurora 7 не се продава свободно и ако някой иска да го закупи трябва да се обърне към компанията и да поръча необходимата конфигурация. Интересният момент тук е, че производителят разкрива цената само на потенциалния купувач. Уеб изданието toms'HARDWARE вече изпрати заявка за закупуване на Aurora 7 и възнамерява да обяви цената, когато или ако компанията даде отговор. Но като се има предвид специалната конструкция на този лаптоп, неговата цена най-вероятно ще бъде някъде около 6000 щ. долара.

Не е само Aurora

Освен Aurora 7 има и други лаптопи с няколко екрана, но смело може да се подчертае, че именно Aurora 7 е лидер сред конкуренцията. Нещо подобно предлага и компанията Razer, която преди време представи прототип на лаптопа Project Valerie с три дисплея. Интересното тук е, че страничните екрани се отварят автоматично.

Това устройство бе показано по време на CeS 2017 и за съжаление не се произвежда серийно. Моделът на Razer изглежда по жизнеспособен и не е толкова претрупан в сравнение с предлаганото мобилно устройство със седем екрана.

От това, което се предлага на пазара, можем да се спрем и върху Asus ZenBook Pro Duo. Той има стандартен форм фактор, като вторият дисплей се побира в корпуса. Основният екран на този лаптоп е с размер на диагонала 15,6 инча и 4К резолюция. Допълнителният дисплей е 14-инчов, също с 4К резолюция.

В края на 2019 година Intel показа твърде необичайна компютърна система с два екрана, при която допълнителният дисплей може да бъде наклонен под произволен ъгъл. Необичайното тук е, че прехвърлянето на фокуса от единия екран към другия става с помощта на погледа, който се следи от вградената камера. Това също е прототип, който подобно на Pro Duo, няма да се предлага на пазара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !