Western Digital достига капацитет от 28TB с новите си HDD дискове

Павлин Луканов Последна промяна на 03 август 2023 в 11:11 252 0

Western Digital HDD

Снимка Western Digital

Western Digital достига капацитет от 28TB с новите си HDD дискове

През последните години е много отчетлива тенденцията за преминаването от SSD за сметка на HDD, основни при преносимите компютри, но и болшинството от настолни конфигурации. Това разбира се има логика, тъй като със SSD решенията за съхранение се постигат по-високи скорости на трансфер, а освен това те са и по-надеждни, тъй като липсват движещи се части. Замяната обаче доста често е за сметка на капацитета, като HDD устройствата предлагат по-висок капацитет при по-ниски цени спрямо SSD.

На фона на това HDD сторидж се използва основни в центрове за данни, системи за бекъп и т.н., където е необходимо голямо количество памет за съхраняване на огромни обеми от данни. В този ред на мисли, производителите на HDD устройства продължават да работят за развитието им, включително с увеличаването на капацитета.

Така стигаме и до новината, че след десетилетия на обещания, по-рано тази година Seagate обяви, че ще започне да доставя семпли на дискове с капацитет 32 терабайта (TB), използващи технологията HAMR (heat-assisted magnetic recording) за топлинно подпомогнат магнитен запис. Новият тип технология използва лазери за загряване на плочите по време на запис, като така е възможно съхраняването на повече данни без увеличаване на физическия размер.

Интересното обаче е, че дори чрез по-старите и доказани технологии е възможно достигането на по-големи капацитети. Става дума за перпендикулярен/конвенционален магнитен запис (PMR/CMR) и SMR (shingled magnetic recording). Western Digital обяви, че подготвя семпли от 28-терабайтови дискове базирани на споменатите технологии, като това се случва малко повече от година след анонса на първия си модел с капацитет 26TB.

WD използва енергийно подпомогнат магнитен запис (ePMR), за да постигне до 24TB капацитет в едно устройство/HDD. SMR от друга страна позволява на магнитните писти леко да се препокриват, което разкрива възможност за още малко повишаване на капацитета, за сметка на скоростите на запис. Така се достига до капацитет от 28TB. На фона на това от компанията споделят възгледите си, че 28TB не е максимумът, който може да се постигне от комбинацията на ePMR и SMR.

Предходни пътни карти сочат, че е възможно създаването на дискове с капацитет 30TB и дори 32TB. Такива обаче все още не са налични за тестове от клиенти на компанията. Иначе и Western Digital разработва дискове с технологията HAMR, като от компанията ще започнат масово производство най-рано през 2025 г. От своя страна Seagate очаква доставките на своя 32TB модел да започнат преди това, като от компанията тестват в лабораторни условия и 50TB решения.

Изглежда пазарът на HDD дискове все още има потенциал, особено що се отнася до съхранение на големи обеми от данни. Компаниите продължават да усъвършенстват съществуващи технологии, но и както е видно, въвеждат нови решения, с които надскачат граници, които в миналото изглеждаха фантастични. Предстои да видим и какво крие бъдещето за SSD решенията за съхранение.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !