Всичко, което Google представи на събитието I/O 2021

Offnews Последна промяна на 19 май 2021 в 11:47 5768 0

Everything Google announced at IO 2021

Стартира конференцията за разработчици Google I/O 2021. През първите два часа главният изпълнителен директор на Alphabet Inc. и на Google Inc. Сундар Пичай представи нововъведенията за потребителите, които ще бъдат направени в почти всички продукти на интернет гиганта, включително в Google Photos, Maps и в интернет търсачката. Топ мениджърът показа и новите версии на Android и Wear OS, както и най-новите достижения на Google при алгоритмите с елементи на изкуствен интелект. Събитието протече изцяло онлайн, имаше много изненади, а посетителите бяха рекордно много.

Броят на активните Android устройства прехвърли 3 милиарда

След Сундар Пичай вицепрезидентът на отдела по продуктов мениджмънт Самир Самат съобщи, че в целия свят вече има над 3 милиарда активни устройства, работещи под управлението на операционната система Android. Той показа статистики, според които от 2017 година до днес броят на активните Android устройства се е увеличил с един милиард, а от 2019 година до днес - с 500 милиона. За сравнение, в началото на тази година Apple съобщи, че броят на активните iPhone в целия свят е над един милиард, а броят на устройствата работещи със софтуера на Apple е около 1,65 милиарда.

Обединяване на операционните системи Wear OS и Tizen

По време на събитието Google I/O 2021, Google и Samsung обявиха, че разширяват своето партньорство и буквално обединяват Wear OS и Tizen, като по този начин е изградена една унифицирана платформа, която засега се нарича просто Wear. В бъдеще се очаква нейното търговско име да бъде променено.

Това бе един дългоочакван анонс на голямото обновяване на Wear OS, който обяснява защо след няколко години Samsung реши да се откаже от Tizen в своите следващи смарт часовници Galaxy Watch.

https://twitter.com/Google/status/1394722430212616192

Основните преимущества от сливането на Wear OS и Tizen са следните:

  • Съществено увеличаване времето на автономна работа на новите устройства за носене
  • Намаляване с 30% времето за стартиране на приложенията
  • Много по-плавна анимация на интерфейса
  • Още по-голям брой приложения и циферблати
  • Подобрена навигация между приложенията
  • Достъп до Google Play за изтегляне на приложения директно от смарт часовниците
  • Навигация в Google Maps (по-късно ще излезе отделно приложение), изтегляне на музика от YouTube Music по време на движение, възможност за изтегляне на музика от Spotify за слушане в офлайн режим
  • Разширяване на платежната система G Pay за още 37 държави и за над 200 системи за обществен транспорт.

Google обеща максимално опростяване разработването на нови устройства, а на разработчиците - много по-лесно създаване на приложения за новата унифицирана система. Samsung от своя страна заяви, че смарт часовникът Galaxy Watch ще работи под управлението на именно тази унифицирана платформа.

Google Photos

Корпорацията е направила няколко подобрения в своята онлайн услуга Google Photos. При едното от тях на потребителя се предлага да създаде специална скрита папка, в която безопасно да се записват и съхраняват снимки, които не са предназначени за чужди очи. Тези снимки не се виждат в общата галерия и от различните приложения.

https://twitter.com/Google/status/1394710047213633536

Тази нова функция се нарича Locked Folder. Достъпът до записаните в нея снимки става чрез парола, PIN код или чрез биометрична идентификация. Новата функция първоначално ще бъде интегрирана в смартфоните от серията Pixel. В другите Android смартфони Locked Folder ще бъде интегрирана до края на годината.

Друг нов момент на Google Photos е възможността за създаването на анимирани изображения от статични снимки. С помощта на функцията Cinematic Moments потребителите могат да заснемат два или повече кадъра на една и съща сцена, а след това приложението създава анимирано подвижно изображение, което ги обединява. Използват се алгоритми с елементи на изкуствен интелект и машинно обучение, с помощта на които се генерират междинни кадри. Функцията Cinematic Moments ще работи в приложението Google Photos както за Android, така и за iOS.

Project Starline: системата на Google за триизмерна комуникация

По време на конференцията Google I/O 2021 интернет гигантът представи своя нов проект за видео чат. В рамките на проекта Project Starline корпорацията създава триизмерен модел на събеседника и осигурява ефект на присъствие. Интересно е, че потребителите могат да виждат отсрещната страна от различни ъгли и да осъществяват зрителен контакт "очи в очи" дори и по време на движение.

В системата Project Starline се използват няколко камери и сензори, които прихващат външността и фигурата на човека от различни ъгли. Получените по този начин данни се обединяват в един общ 3D модел, който се излъчва в реално време на всички, с които се осъществява общуването. Засега предварителната версия на системата Project Starline може да се използва за триизмерни разговори между двама души и все още не се поддържат груповите чатове. В демонстрационния клип хората, използващи тази технология, описват, че виждат своя събеседник сякаш са заедно в една и съща стая.

Засега системата Project Starline е една доста тромава конструкция, която прилича на средно голяма кабина с инсталирани камери, сензори, специално осветяване и место за сядане. Google добавя, че тази конструкция може да бъде изготвена по поръчка на съответния потребител. Въпросната "кабина" е оборудвана с над 10 различни сензора, камери и с 65 инчов "дисплей със светлинно поле", който може да показва 3D изображенията на хората.

https://youtu.be/Q13CishCKXY

Кабините за триизмерен видеочат засега са инсталирани само в някои офиси на Google, а тази година интернет гигантът възнамерява да направи подробни тестове на тази нова технология със своите делови партньори.

Операционната система Android 12

По време на тази голяма презентация в Google представи следващата ключова версия на операционната система Android 12 и едновременно с това анонсира първата публична бета Android 12 Beta 1.

В рамките на този анонс Google наблегна върху визуалните промени и на съществено преработения интерфейс с адаптивни цветове. Официално бе представена новата дизайнерска схема Material You с редица нови принципи и правила, която заменя вече добре познатият ни дизайн Material Design, който дебютира заедно с Android 5.0 Lollipop през далечната 2014-та година. Една от най-характерните черти на новия дизайн Material You е възможността на потребителите да правят голям брой настройки. Ненапразно Google нарича Android 12 "най-значителна промяна в дизайна за последните няколко години". В бъдеще интернет гигантът ще продължи да обновява своите продукти и в крайна сметка те всички ще получат дизайна Material You.

https://youtu.be/UHQPdP8qgrk

Основни нововъведения в Android 12

  • Нов интерфейс, нова анимация, уиджети и променен заключен екран

    • Системата автоматично ще анализира цветовете на тапетите на екрана и в зависимост от това ще формира индивидуална палитра на база основните цветове, които ще се използват в различните елементи на интерфейса и приложенията. Първоначално тази възможност ще имат смартфоните от фамилията Pixel. Дадена е възможност за индивидуално формиране на собствени цветови схеми, които могат да се настройват много гъвкаво

    • Google са преработили API на уиджетите, за да се подобри взаимодействието с потребителите, използващи различни платформи, цветови схеми за Android и други подобни. Сред характерните особености можем да изброим шрифтът Google Sans, плоските иконки и по-хармоничните цветови палитри, които придават на уиджетите по-съвременен вид. Уиджетите в Android 12 имат нови и динамични елементи за управление, които дават възможност за взаимодействие с различните елементи без стартирането на самото приложение. И още, те могат автоматично да подбират цвета на фона и на елементите според изображението на десктопа

    • Стилът на повечето елементи на интерфейса е променен - те са станали по-големи и по-ярки. Системната анимация е обновена и е станала по-плавна благодарение на оптимизирания код и използвания нов графичен стек. При превъртане, съдържанието леко се разтегля, а при включване на смартфона към зарядното се появяват вълнички от сенки и светлини. Добавена е и динамична осветеност при изпълняването на някои действия - така например, яркостта на екрана от дясната страна се увеличава след натискането на бутона на захранването

    • Преработен е програмният прозорец за бързи настройки: дадена е възможност за изключването на видеото и звука, има опции за управление на интелигентния дом и Google Pay. Съобщенията на екрана за уведомленията са станали по-големи и се обединяват в групи чрез представената преди време функция Bubbles

  • Осезателно е повишено бързодействието, ресурсите се използват много по-ефективно. Благодарение на направените редица оптимизации разработчиците са намалили времето на използване на CPU от операционната система с 22%, а бързите ARM ядра се използват с 15% по-малко. Тези подобрения са увеличили плавността на системната анимация и са увеличили времето на автономна работа
  • Google е обърнал особено внимание на безопасността и конфиденциалността

    • Индикаторите за статута на микрофона и камерите се виждат по-добре, а потребителят има възможност за тяхното пълно изключване на системно ниво

    • Въведена е новата технология Private Compute Core, при която се използва отделен дял за записване на данните от локалните алгоритми за машинно обучение. Тази информация е напълно изолирана от останалата операционна система
    • Въведен е нов панел за управление на конфиденциалността с кръгова диаграма, която показва използването на камерата и микрофона от различните приложения, както и запитваната геолокация през последните 24 часа

    • Потребителят може да настрои Android 12 по такъв начин, че приложенията да не получават точното, а приблизителното местоположение

  • Други възможности на Android 12

    • Car Key е цифровия ключ за Android Auto, който дава възможност за използване смартфоните на Google и Samsung като електронен ключ за отключване на автомобилите. Първоначално ще работи в автомобилите на BMW

    • Дадена е възможност за използване на смартфоните за отключване на Chromebook, както и за управлението на Android TV, където изпълняват ролята на дистанционно

Версията на Android 12 се предлага за изтегляне от 18 май за Pixel и за смартфоните на 11 производителя.

Според представения график, новата операционна система ще има минимум три бети - през юни, юли и август. Финалната версия на Android 12 се очаква в края на август или началото на септември.

Android 12 Beta 1 може да се инсталира с помощта на стандартната помощна програма Android Flash Tool или чрез регистрация в програмата за бета тестване на Android за смартфоните Pixel.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !