VR шлемът на Apple вероятно ще се забави на пазара

Стоян Ненов Последна промяна на 20 ноември 2023 в 18:52 358 0

Apple Vision

Снимка Apple

VR шлемът на Apple вероятно ще се забави на пазара

Apple изостава с работата по шлема си за виртуална и добавена реалност. Най-вероятно ще се наложи да бъде отложен и планираният дебют на устройството. Това съобщава Марк Гърман от Bloomberg в своя редовен бюлетин с новини от сърцето на Apple.

В него той казва, че компанията не е готова с финалните щрихи по Vision Pro. Apple представи шлема за смесена реалност по време на годишната си конференция WWDC през юни т.г. Тогава компанията заяви просто, че ще започне да продава устройството в началото на следващата година.

Макар тя да не е казвала по-точен срок, според източниците на Гърман, Apple е имала за цел да започне да продава Vision Pro още през януари. В момента обаче по-реален срок е март 2024 г., казват източниците на Гърман.

Причината е, че Apple още не е приключила последните тестове на шлема, както и не е готова с плановете си за дистрибуция. Компанията има много големи очаквания от Vision Pro, като иска устройството да постави началото на нова екосистема. За тази цел тя иска да контролира внимателно всеки аспект от разгръщането ѝ.

Затова Apple планира бавно да изгради всички стъпки и първо ще продава Vision Pro само в САЩ. При това само през своя онлайн магазин и своите собствени физически магазини. Всеки от тях ще е задължен да поддържа наличности от всички аксесоари, презрамки, допълнителни лещи и компоненти, които ще се продават за и с Vision Pro. Целта е всеки клиент да може да си тръгне от магазина с устройство по мярка и с всичко необходимо, за да използва шлема пълноценно веднага. Този подход ще изисква и допълнителни обучения за служителите, за да могат компетентно да помагат на клиентите.

Освен това Apple продължава работа и по софтуера на Vision Pro. Устройството ще има собствена операционна система, като очаквано Apple иска и тя да работи възможно най-добре. В последната бета версия вече са добавени и клипове и инструкции за потребителите как да използват устройството и различните функции. Това е индикатор, че основната работа е приключила и вече се обръща внимание на изглаждане на детайлите.

Отлагането на пазарния дебют за март е от полза за Apple и поради друга причина. Компанията ще може да подготви ново медийно събитие, на което да привлече внимание към Vision Pro и да го покаже на хората в завършен вид. Това включва и повече демонстрации на ново функции и приложения, които са добавени през последните месеци. Подобен подход би бил от полза, тъй като цените на шлема ще започват от 3499 долара и това ще го направи устройство за доста малка и взискателна аудитория от ентусиасти и професионалисти. А ако Apple иска Vision Pro да постави началото на цяла нова категория, точно тези хора ще трябва да бъдат много доволни, за да провокират достатъчно интерес от масовия потребител и другите, по-евтини модели, които се очакват от Apple по-натам, да бъдат с достатъчно голяма потенциална аудитория.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !