Виетнам забрани вноса на 2G/3G телефони и започва да раздава 4G смартфони на нуждаещите се

Offnews Последна промяна на 10 август 2021 в 15:28 240 0

Vietnam bans 2G and 3G handsets

Виетнамските власти забраниха вноса в страната и производството на нейна територия на 2G и 3G телефони. Идеята е да се стимулира прехода към използването на мобилни мрежи от четвърто поколение. За да бъде наистина постигната тази цел на бедните домакинства за периода от 2021 до 2025 година ще бъдат раздадени 2,1 милиона 4G смартфона.

Забраната за вноса и производството на 2G и 3G телефони бе наложена от Министерството на информацията и комуникацията на Виетнам, и влезе в сила от първи юли тази година. Това е виетнамската стратегия за цифровизация на страната, като по-късно властите ще наредят на мобилните оператори да изключат базовите станции, които осигуряват мобилна връзка от второ и трето поколение. Според наредбата, всички мобилни телефони, които са произведени във Виетнам или са внесени в страната, трябва задължително да поддържат минимум 4G.

Приетите мерки оказаха твърде отрицателно влияние на бизнеса на компаниите HMD Global, Itel, Masstel и Mobell, които са основните вносители на обикновени мобилни телефони с бутони във Виетнам.

Засега вече закупените 2G и 3G устройствата все още могат да работят във Виетнам и тяхното използване не е забранено. Но министерството не възнамерява да удължава работата на мобилните мрежи от второ и трето поколение. Те окончателно трябва да бъдат спрени през месец септември 2024 година.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !